Dárky

15. prosinec 2005

Nevíte ještě, čím obdarovat své nejbližší o Vánocích? Inspiraci jsem dostal v jednom dopise.

"Chci vám poděkovat. Každý člověk se během svého života nalezne v situaci, kdy mu přijde vhod berla nebo pevné opěradlo anebo i špacírka. Víte, taková špacírka, co nosíval klaun Karel Chaplin. Taková lehounká, bambusová, kterou vyzývavě ohýbal oběma rukama před tváří policajta, nikdy ho neuhodil. Jen pohrdlivě jí zatočil policajtovi před nosem, a pak opíraje se o ni elegantně, špacíroval, kam ho svobodná vůle vedla. V každém dopise od Vás jsem takovou špacírku nalezl."

Tolik úryvek z dopisu Jana Wericha jednomu z jeho přátel.

Podívejte se doma na pracovní stůl, poličku, prostě na místo, kam odkládáte dopisy. Některý tam leží třeba už hodně dlouho, někdo tedy už hodně dlouho čeká na odpověď, na vaše slovo, na vaši útěchu, na vaši špacírku. Věřte, že ten dopis vám nezabere tolik času, který vám podle vašeho mínění schází. Pošlete alespoň pohlednici - jakýkoliv projev sounáležitosti, vzpomínku. Čeká možná babička, stará tetička, sestra, možná i vaše dítě. Ať se mají možnost opřít o jakoukoliv špacírku!

Vidíte, že dárky se dají shánět i mimo supermarkety a hodí se jimi obdarovávat i mimo Vánoce. Některé další inspirace?

Dobré slovo. Návštěva nemocného. Zatelefonovat, abychom někomu řekl něco milého. Dát dobrou radu. Nepřipomínat odpuštěnou vinu. Poděkovat. Nezapomenout na nejbližší narozeniny nebo svátek.

Prostě: Objeví-li se na světě skrze člověka trochu více lásky a dobroty, trochu více světla a pravdy, měl jeho život smysl!

autor: Prokop Siostrzonek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.