Christopher Hampton: Povídky z Hollywoodu (2/2)

2. říjen 2011

Svou hru Povídky z Hollywoodu postavil britský dramatik Christopher Hampton na fiktivním předpokladu, co by se stalo, kdyby rakouský dramatik Ödön von Horváth v roce 1938 nezemřel v pařížském exilu, ale odešel by do Spojených Států. Pro rozhlas Povídky z Hollywoodu zpracoval formou dvoudílné inscenace režisér Ladislav Smoček v roce 1992 a hlavní úlohu ztvárnil s mimořádnou přesvědčivostí Petr Čepek.

Britský dramatik, překladatel, scénárista a filmový režisér Christopher Hampton se narodil v roce 1946 na portugalských Azorských ostrovech. Dětství strávil v Egyptě a na Zanzibaru, později studoval francouzštinu a němčinu v Oxfordu. V letech 1968-1970 působil jako rezidentní dramatik prestižního divadla Royal Court. Asi nejznámější Hamptonovou hrou jsou Nebezpečné známosti, adaptace románu Choderlose de Laclose, která byla posléze zfilmována a získala mnoho cen. Velmi ceněné je i Úplné zatmění, hra o spalujícím vztahu dvou prokletých francouzských básníků – Arthura Rimbauda a Paula Verlaina. I tato hra byla zfilmována. Hampton je autorem mnoha divadelních adaptací a překladatelem z francouzštiny, jeho působení se ale neomezuje pouze na divadlo, většinu svých her sám převedl do filmové podoby.

Hamptonovy hry jsou často inspirovány světem literatury. Také Povídky z Hollywoodu postavil autor na fiktivním předpokladu, co by se stalo, kdyby rakouský dramatik Ödön von Horváth nezemřel v pařížském exilu v roce 1938, ale odešel by do Spojených Států. A tak se von Horváth stane průvodcem po Los Angeles, kde se setkává s dalšími nepravděpodobnými exulanty: Brechtem a bratry Mannovými.

Pro rozhlas Povídky z Hollywoodu zpracoval formou dvoudílné inscenace režisér Ladislav Smoček. Titulní roli ztvárnil mimořádně přesvědčivě Petr Čepek, v dalších úlohách se objevují Svatopluk Beneš, Ota Sklenčka, Alena Vránová či Jiří Adamíra.

Po odvysílání najdete jednotlivé díly k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio