Čajovna o světle

8. duben 2011

Víte, co je světelný design, a chtěli byste jej studovat? Zajímá vás, jak dobře nasvítit koncert? Chcete vědět, jak vnímají světlo nevidomí?

Jak mění světlo městskou krajinu a co je světelné znečištění? Jak se naše tělo cítí, když má nedostatek světla, a proč je pro nás důležitá tma? Co by se stalo, kdyby na celém světě na hodinu „zhaslo“? O tom, proč je světlo důležité a jak se dá využít, bude řeč v nedělní Čajovně 10. dubna, kterou připravila a uvádí Iva Jonášová.

Do studia si pozvala odborníka na fyziologické a psychologické účinky světla Antonína Fuksu, Františka Fabiána z Institutu světelného designu, světelného designéra Jana Komárka, vedoucí Neviditelné výstavy Tünde Špačkovou Pinkasovou a nevidomou průvodkyni Terezu Bartoňovou.

Institut světelného designu „Světelný design by zde měl být něco jiného než nasvítit barák barevně. Patří sem i řešení interiérů veřejných prostor: například hotely si mohou dovolit velkorysé a zároveň příjemné svícení. Souvisejícím polem je jistě design svítidel - něco mezi světelným objektem a masovým prefabrikátem.“ František Fabián, vedoucí Institutu světelného designu Institut Světelného Designu vznikl v květnu 2008 z iniciativy několika výrazných osobností v oblasti světelného designu, divadelní produkce, umělců a techniků zaměřených na práci se současnými technologiemi. Jde o otevřenou platformu, do fungování Institutu se může zapojit kdokoliv se zájmem o světelný design - s kreativním přínosem umělce, s erudicí technika, s popularizačním námětem pro aktivity, nabídkou spolupráce, vlastní vizí o ideálním fungování v rámci organismu Institutu světelného designu. O světelném designu a Škole světelného designu se v nedělní Čajovně dozvíte více od vedoucího Institutu světelného designu Františka Fabiána.

O tvorbě světelného designu bude mluvit světelný designér, choreograf, režisér a fotograf Jan Komárek. V roce 1983 odešel do Francie, kde založil loutkový soubor Mimo Theatre pro děti a dospělé a působil jako klaun a loutkař. Od roku 1985 tvořil v kanadském Torontu, kde se věnoval výtvarnému a pohybovému divadlu. V roce 2001 se vrátil do Prahy a zabývá se světelným designem pro alternativní scénu. Loni získal Cenu za světelný design. Ve fotogalerii si můžete prohlédnout několik světelných realizací Jana Komárka.

Neviditelná výstava

Neviditelná výstava

Neviditelná výstava, která od 1. dubna probíhá na Novoměstské radnici v Praze, je ojedinělou interaktivní cestou po světě, v němž zmizelo všechno světlo. Pokud se této výstavy zúčastníte, budete moci vyzkoušet, jaký je život bez zraku - smyslu, skrze nějž získává váš mozek nejvíce informací. Celou výstavou, která změní váš život, vás budou doprovázet nevidomí nebo částečně nevidomí lidé. O Neviditelné výstavě se v nedělní Čajovně dozvíte více od její vedoucí Tünde Špačkové Pinkasové a nevidomé průvodkyně Terezy Bartoňové.

Spustit audio