Cabaret Calembour: Kalavečer na vlnách II.

26. březen 2015

Podruhé vystoupil v řadě vltavských kabaretů pražský soubor Cabaret Calembour. Posluchače čekal improvizační Kalavečer, ve kterém hráli a zpívali Igor Orozovič, Jiří Suchý z Tábora, Milan Šotek a Lucie Polišenská.

Od prvního veřejné produkce v květnu 2009 se Cabaret Calembour hlásí k tradici českého literárního kabaretu. Specialitou souboru je rafinovaný slovní humor a jazyková hra, což ostatně odráží i název, který si na začátku zvolili. Kalambúr je slovní hříčka založená na zvukové podobnosti nebo totožnosti významově odlišných slov nebo skupin slov: Bělá se květ / Bělásek vět (Vítězslav Nezval), Nač lunu na člunu (Cabaret Calembour).

Vedle večerů s ustálenou skladbou kabaretních skečů, původních písniček a krátké aktovky, se členové Cabaretu Calembour udržují v autorské kondici také pořádáním tzv. Kalavečerů. V nich dostává mnohem větší prostor improvizace, do hry se bere momentální nálada v souboru, aktuální společenská situace a samozřejmě reakce přítomných diváků. Březnové publikum v karlínském studiu A tedy zažije při natáčení vznik kabaretního pořadu „teď a tady“, ale něco z obsahu večera je samozřejmě známo předem, jak řekl Milan Šotek:

„Po odvysílání prvního Kalavečeru nám přišlo na sta dopisů od posluchačů - pro ty spokojené by stačilo loňský pořad reprízovat, my se však tentokrát vynasnažíme vyhovět těm nespokojeným. A tak se můžete těšit na více dechovky a více červené knihovny. Například z Dalimilovy kroniky jsme si vypůjčili příběh Oldřicha a Boženy, jedno oko nezůstane suché, až ucho vyslechne píseň o lásce labutě k vodnímu šlapadlu. Dále si budeme číst z arabské Sbírky matematických úloh a zhlédneme nový díl Krkonošských pohádek pro 21. století. V hudební tvorbě Václava Hálka, která byla inspirovaná houbami, jsme našli několik mezer, pročež jsme mistrem opomenuté houby sami zhudebnili. Vrcholem bude nepochybně ukázka z připravovaného broadwayského muzikálu Maryšou, který zachovává krásu a zpěvnost jazyka bratří Mrštíků. Už teď se těšíme na novou vlnu dopisů.“

Stránka Kabaret v éteru

*Kalambúr (z francouzského calembour) je věta nebo sousloví, které má několik různých významů. Jednotlivé významy se buď vůbec neliší svou výslovností, nebo se významy liší různým přízvukem nebo rytmem (dělením slov). Správný význam lze obvykle určit z celkového kontextu.

Spustit audio