Být někde cizincem. Ruští zemědělci, monarchisté i starověrci v jižní části amerického kontinentu

29. říjen 2022

První emigranti z Ruska do Jižní Ameriky nebyli Rusové, ale Němci z Povolží. Ti utíkali před ideologickým pronásledováním i armádní službou poté, co nacistické Německo přepadlo Sovětský svaz v roce 1943 a oni se z úspěšných zemědělců stali nepřáteli.

Další skupinou emigrantů byli starověrci, kteří se od Ruské pravoslavné církve oddělili už koncem 17. století, ale ještě o tři sta let později museli prchat před útlakem oficiálního pravoslaví.

Čtěte také

Podstatná byla i vlna pracovní emigrace sezónních dělníků. Politicky i publicisticky nejaktivnější však byla emigrace odpůrců bolševické revoluce, monarchistů a členů bělogvardějské armády. Do jejich příběhu patří i spolupráce s nacistickým Německem, také formování armády Bolívie nebo Uruguaye, ale i úctyhodné etnografické a geografické dílo. Jako všechny předchozí díly Globálních ruských příběhů, i tento ukáže ruskou přítomnost ve světě jako mnohotvárný a ideově i co do veřejného působení nejednoznačný fenomén.

Pořad Být někde cizincem je šestým pokračováním volného seriálu Globální ruské příběhy, který připravují Tomáš Glanc a Alena Zemančíková.

autoři: Tomáš Glanc , Alena Zemančíková
Spustit audio

Související