Bylo nebylo

13. srpen 2005

Festival Uprostřed Evropy - Mitte Europa vrací do zapadlých míst kulturu, většinou hudební. V přírodě, na otevřených scénách, na historických objektech a v kostelech, které se mnohdy teprve teď dostávají ze stavu naprosté devastace, bylo možno od poloviny června do 31. července navštívit na české, bavorské i saské straně hranice koncerty různých žánrů od jazzu a etno hudby až po velkou chrámovou hudbu významných skladatelů a interpretů. Heslem festivalu byl letos Svět fantazie, na počest dvojího výročí evropské literatury: dvě stě let od narození Hanse Christiana Andersena a sto let od úmrtí Julese Verna.

Galerie výtvarných umění v Chebu uspořádala v rámci festivalu Uprostřed Evropy výstavu Bylo - nebylo s podtitulem Pohádkové motivy v českém moderním a současném umění. Nejde o pohádkové ilustrace, ale o zásadní inspiraci mýtem v moderním zobrazení.

Výstavu otevírá fascinující obraz - Vodník Jaroslava Špillara, zamrzlý v ledu, budící hrůzu a bázeň před majestátem temného kraje pod Čerchovem a jeho démonických sil.

Výstava také představuje německé a židovské autory z českých zemí, kteří zde do 40. let 20. století žili a pracovali vedle autorů mluvících česky. Tentokrát pocházejí díla ze sbírek Galerie umění v Karlových Varech a autoři jsou Richard Teschner, Josef Michal Goesl, Ferdinand Stäger a Hugo Steiner-Prag, který vnáší do hry nepostradatelný židovský motiv - Golema.

Řada obrazů Jaroslava Panušky, který žil a pracoval v Hořovicích, zavane čistou hrůzou úzkostné mysli. Panuškovi upíři jsou jenom beztvaré stíny a Čert vyřezávající dítě připomíná příběh Otesánka.

Démoni současnosti narážejí na staré, z dětství zažité motivy z pohádek, jenže moderní tvůrci je zpracovávají v souvislostech naší reálné existence. Tak Hrdina Milana Knížáka je nadživotní porcelánové poprsí skvrnité dogy a Hlídači pokladu Františka Skály jsou dvě myšky nad hromádkou modrých korálků. Z tajemna a pohádky se vytrácí metafyzika, zato do nich vtrhává technická civilizace a její materiály.

Pokud návštěvníku výstavy v Galerii výtvarných umění v Chebu zbude ještě čas a energie, může téma Bylo - nebylo protáhnout na výstavu Objevování Chebska v Chebském muzeu, kde se na dokumentech o životě a díle chebského spisovatele a etnografa konce 19. století setká převážně se zmizelou podobou kraje a jeho života. Démoni se na kvalitních starých fotografiích Aloise Johna (1860-1935) viditelně nevyskytují, ale skrytě jako by všemu tomu pohybu od idyly skrze zmar až k současnému zmatku udávali směr.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.