Bohumil Hrabal: Listopadový uragán

10. listopad 2019

Hrabalova tvorba je neobyčejně silně a neskrývaně ukotvena v jeho biografii. Rodina, původ i životní zkušenosti měly velký význam pro utváření jazyka, motivy a dějové prvky jeho prózy. Text s názvem Listopadový uragán se váže k listopadu 1989. Josef Somr ho pro vltavské Schůzky s literaturou načetl v roce 1990, ve chvíli, kdy bylo po dlouhé době tvůrčí nesvobody opět možno natáčet i dříve nevhodné autory. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Bohumil Hrabal se narodil 28. března 1914 v Brně-Židenicích. V roce 1934 maturoval na nymburském gymnáziu. Studia na právnické fakultě Univerzity Karlovy ukončil doktorátem v roce 1946. Za protektorátu pracoval v notářství v Nymburce, pak byl skladníkem konzumního družstva a od roku 1942 vstoupil do služeb státních drah. Po dostudování práv byl úředníkem v Praze, potom obchodním cestujícím. Po roce 1948 se přihlásil na Kladno, kde pracoval na Poldině huti až do roku 1954, kdy utrpěl úraz.

Čtěte také

Vrátil se do Prahy a byl do roku 1958 zaměstnán ve Sběrných surovinách ve Spálené ulici. V roce 1963 debutoval sbírkou povídek Perlička na dně.

Hrabal po mnoho let bydlel v Libni na pražské periférii, v domě v ulici Na hrázi 24, literárně nazývané Na hrázi věčnosti. Dům byl v roce 1988 zbořen, ale Hrabal se musel už dříve přestěhovat do paneláku v Kobylisích. Tehdy koupil dům v lese v nedalekém Kersku, odkud dojížděl do Prahy za svými přáteli. Spisovatel zemřel 3. února roku 1997 po pádu z okna v pátém patře nemocnice Na Bulovce.

Účinkuje: Josef Somr

Připravila: Věra Pašková
Režie: Petr Adler
Natočeno v roce 1990.

autoři: Věra Pašková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio