Bohumil Hrabal: Jarmilka. Necenzurovanou verzi povídky o svačinářce z kladenské Poldovky čte Oldřich Kaiser

30. červen 2021

Závodní rozhlas v Poldovce vykřikoval, že doba je těhotná nadějemi – a svačinářka Jarmilka byla těhotná doopravdy. To vše na začátku 50. let, kdy ve fabrice pracoval i budoucí spisovatel Bohumil Hrabal. Jeho dlouhá povídka Jarmilka má několik verzí, tu zcela necenzurovanou pro rozhlas natočil režisér Aleš Vrzák s hercem Oldřichem Kaiserem. Vltavskou Četbu s hvězdičkou poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Vzhledem k prezentovanému příběhu, prostředí i charakterům postav obsahuje rozhlasová četba expresivní scény a výrazy.
Účinkuje: Oldřich Kaiser
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2013
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

V 50. letech minulého století se v kladenské Poldovce setkala pestrá směsice dobrovolných či nedobrovolných zaměstnanců. Starých dělníků, brigádníků, vězeňkyň nového režimu i vyhozených nepohodlných lidí nejrůznějších profesí. Hlavní hrdinkou Hrabalovy prózy je nosička jídla, svačinářka Jarmilka. Čistá duše, která se nechala svést jedním mužem z vedlejší vesnice, pracujícím rovněž na huti, a nyní čeká plod této podivné lásky. Autorovy sympatie jsou zcela na straně této okouzlující hrdinky.

autor: jvk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.