Bloumání s Habrovkou: Od gruzínské vokální polyfonie až k inspiracím taneční elektronikou

24. říjen 2021

V Koncertu bez hranic naposledy nasajeme s formacemi Haeri, Allstar Refjúdží Band a TooT Ensemble atmosféru letošního ročníku pražského multižánrového Festivalu Habrovka.

Úvod bude patřit komornímu vystoupení v kostele sv. Františka. A capella soubor Haeri se od roku 2014 zaměřuje na gruzínskou vokální polyfonii. Čerpá z lidové a církevní zpěvnosti ze všech oblastí Gruzie, ve kterých je polyfonie náležitě rozvinuta. Na Festivalu Habrovka vystoupil ve zúžené kvartetní sestavě ve složení Anna Kopecká, Veronika Bratrychová, Kristina Mezereková a Ketevan Sepherteladze.

Haeri | Habrovka 2021

Z kostela se pak přesuneme přímo na hlavní stage, kde o něco později zahrála kapela Allstar Refjúdží Band. Ta má od svého vzniku v roce 2008 ve svém záběru nejen hudební vystoupení, ale i divadelní projekty a různé kreativní dílny. Je přátelským družením v Česku žijících umělců různých národností, odlišných politických postojů i různorodých náboženských vyznání. Její hudební složka kombinuje prvky folku a popu původu kurdského, čínského nebo alpského s rockem, reggae nebo balkánskou taneční energií. Témata písní poukazují k problematice migrace a k možnostem řešení s tím souvisejících problémů. Na mnohdy nelehké životní situace se přitom dokážou dívat s velkým nadhledem a humorem.

Závěr Koncertu bez hranic bude patřit skupině TooT Ensemble. Pražský new wave marching band, založený akordeonistou a saxofonistou Davidem Lomičem, se inspiruje elektronickou taneční hudbou, ale svůj hutný zvuk opírá o šestičlennou dechovou sekci a nekompromisní bubenické trio.

Spustit audio

Související