Bílé propasti

19. květen 2014

Básně z antologie tzv. generace Brulionu, kultovního polského generačního časopisu.

Desetidílný rozhlasový cyklus Bílé propasti vychází ze stejnojmenné básnické antologie, kterou v roce 1997 vydalo brněnské nakladatelství Host.

Tato antologie byla výjimečným pokusem přiblížit českému čtenáři dění v mladém básnictví země, která je jedním z našich kulturně i historicky nejbližších sousedů. Zahrnovala texty třinácti polských autorů v překladech editorů této publikace, Bogdana Trojaka a Renaty Putzlacher-Buchtové, s použitím překladů Libora Martinka a Miroslava Zelinského.

Šlo o autory z tzv. generace Brulionu, kultovního polského generačního časopisu, který vznikl v roce 1986 v krakovském podzemí a byl redigován Robertem Tekielem a skupinou jeho přátel.

Na přelomu 80. a 90. let se na jeho stránkách prezentovali nejlepší autoři mladé generace narození v šedesátých letech. Generace brulionovců se obrátila zády k národním mýtům a tradici. Nová literatura se postavila do opozice vůči literatuře, která neznala zájmeno já.

Rozhlasový cyklus, který pro Polský rok na stanici Český rozhlas Vltava připravila a uvádí Renata Putzlacher-Buchtová, představuje devět básníků a jednu básnířku – Marzannu Bogumiłu Kielar.


Připravila: Renata PutzlacherRežie: Radim Nejedlý z Tvůrčí skupiny RegionyDramaturgie: Alena Blažejovská

autor: Renata Putzlacher-Buchtová
Spustit audio