Berlínští filharmonikové zahájí pro Pražské jaro oslavu Roku české hudby

31. říjen 2023

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro včera zveřejnil program svého nadcházejícího 79. ročníku. Ten mezi 12. květnem a 3. červnem příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Bude především velkolepou oslavou Roku české hudby a 200. výročí narození Bedřicha Smetany.

Každé zahájení Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro je očekáváno s napětím, každé je něčím výjimečné. „Zahajovací koncert 12. a 13. května 2024 se však zapíše do historie festivalu jako jeden z milníků,“ uvádí ředitel festivalu Pavel Trojan. „Smetanova Má vlast zazní v podání Berlínských filharmoniků. Stane se tak pod taktovkou šéfdirigenta Kirilla Petrenka, který během své bohaté kariéry mnohokrát prokázal, že má k české hudbě mimořádně vřelý vztah,“ dodává Trojan.

Na festival zavítají také dva nejlepší italské orchestry – Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia a Filharmonický orchestr milánské opery La Scala. Z Paříže přijede jedinečný Orchestre Philharmonique de Radio France, z Nizozemska Amsterdam Baroque Orchestra, z Belgie legendární Collegium Vocale Gent. Novinkou letošního festivalu je celodenní program pro mladé publikum nazvaný SpringTEEN, ve Foru Karlín se uskuteční spektakulární koncert s padesáti současně znějícími klavíry. Prodej vstupenek zahajuje 1. 11. 2023 v 11 hodin.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související