Básník s něhou pierota. Poslechněte si Osudy Jana Vodňanského

18. červen 2021

Rozhlasové vzpomínání herce, zpěváka, textaře, humoristy a osobitého filozofa Jana Vodňanského. Muže, který měl na vizitce pod jménem napsáno „showman“. 

Z nahrávek Tomáše Vodňanského připravila Vladimíra Bezdíčková.
Premiéra: 7. 6. 2021
Technická spolupráce: Petr Janečka
10. díl byl doplňen rozhovorem pro Post Bellum ze sbírky Paměť národa (2016).

Vyprávění začíná vzpomínkami na dětství na Vinohradech i u prarodičů v Milevsku na konci války. Při setkání s Rudou armádou mu učarovala ruština a později se začala kontinuálně prolínat jeho tvorbou. Vrací se i k americkému náletu na Vinohrady v únoru 1945, který zažil jako čtyřletý. Následné koktání odhalilo u malého Jana myšlenkový přetlak a rodiče se od odborníků dozvěděli, že jejich chlapec rychleji přemýšlí, než mluví. Jakási předzvěst budoucího nasměrování.

Zrození baviče

Nadšeně popisuje svůj první autorský „výstup“ před celou třídou první školní den, kdy zachránil napjatou situaci a zazpíval píseň. Tímto okamžikem se zrodil bavič, který zjistil, že umí a chce rozdávat radost. Pokračuje zásadními životními okamžiky: obdivné vzhlížení k divadlu Semafor završil splněný sen – neplánované vystoupení s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem. Vrací se k okolnostem osudového setkání s Petrem Skoumalem, počátkům společné tvorby, premiéře programu S úsměvem idiota v roce 1969 i k řízenému rozpadu dvojice. Zlomová byla i cesta do USA za zbožňovaným Jiřím Voskovcem v roce 1976. Komunistický režim si tehdy myslel, že táta v Americe zůstane, on se ale vrátil a podepsal Chartu 77.

Jan Vodňanský a Petr Skoumal v Činoherním klubu, 1999

Scházeli jsme se v holešovickém bytě a natáčeli nárazově od dubna 2018 do února 2021. Táta zemřel necelý měsíc po našem posledním setkání na následky nemoci covid-19, nákaza mu byla prokázána v momentě, kdy si zašel k lékaři pro první dávku očkování. Jeho odchod byl velmi rychlý a nečekaný, v počítači má dokončenou knihu, kterou cizeloval do finální podoby, organizoval vydání záznamu vystoupení z Činoherního klubu z roku 2016 (CD vyjde 18. června u Supraphonu), pravidelně pořádal pro přátele „one man show“ a psal nové básně.

Premiéru uvádíme k nedožitým 80. narozeninám Jana Vodňanského, které připadají na 19. červen 2021.

Spustit audio

Související