BáSnění Vratislava Maňáka

11. březen 2024

Oblíbené poetické texty spisovatele, novináře a vysokoškolského pedagoga Vratislava Maňáka.

Připravil: Dominik Mačas
Natočeno: 2023

Vratislav Maňák (*1988) vystudoval žurnalistiku a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK, v současnosti zde pokračuje doktorským studiem a vede semináře tvůrčího psaní. Pracuje jako editor zpravodajského webu ČT24, literární reportáže a eseje publikuje na stránkách časopisu Host.

Do literatury Maňák vstoupil v roce 2011 povídkovou sbírkou Šaty z igelitu, která v následujícím roce získala Cenu Jiřího Ortena, za společenský román Rubikova kostka (2016) byl nominovaný na Cenu Evropské unie za literaturu. Jeho dosud poslední kniha – soubor alegorických povídek Smrt staré Maši – vyšla začátkem roku 2022.

Maňák se příležitostně věnuje i tvorbě pro dětského čtenáře. Secesní pohádka Muž z hodin (2014) obdržela nominaci na Magnesii Literu a byla přeložená do němčiny i čínštiny, lyrické podobenství O Nebesáři (2016) se zařadilo mezi tituly nominované na Zlatou stuhu.

ÚDAJE O VYDÁNÍ

Konstantinos Kavafis: Vzpomeň si, moje tělo (ze souboru Básně, Pavel Mervart 2013, přeložila Růžena Dostálová)

Allan Ginsberg: Kvílení (z výboru Kvílení, Argo 2015, přeložil Jan Zábrana)

Adam Borzič: Michelangelo o člověku (ze sbírky Západo-východní zrcadla, Malvern 2018)

Jiří Kuběna: Svatý Jiří (z výboru Pramen Bítova, Host 2011)

Walt Whitman: Co myslíš, že budu psát, když beru pero do ruky? (z výboru Spojím vás láskou milenců, BB art 2002, přeložili Jiří Kolář a Zdeněk Urbánek)

Spustit audio

Související

  • BáSnění Davida Vody

    Baudelaire, Rez esencí, Chad, Klint, Deml – básně své a svých oblíbených autorů čte a komentuje historik umění a básník. Poslechněte si jeho výběr ve vltavské Mozaice.

  • BáSnění Radovana Lipuse

    Které básníky řadí mezi své oblíbené filmový, divadelní a rozhlasový režisér Radovan Lipus? Poslechněte si jeho výběr v pořadu BáSnění.

  • BáSnění Jiřího Janatky

    Vítězslav Nezval, Vladimír Holan, Boris Pasternak nebo Paul Valéry – básně svých oblíbených autorů čte a komentuje básník a prozaik Jiří Janatka.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.