BáSnění Jiřího Janatky

20. leden 2023

Vítězslav Nezval, Vladimír Holan, Boris Pasternak nebo Paul Valéry – básně svých oblíbených autorů čte a komentuje básník a prozaik Jiří Janatka.

„Hraji si na hru“, tak otevírá svou sbírku Žloutkové divadlo básník, prozaik, publicista a psychiatr Jiří Janatka (*1939). Básnická transformace spojená se znejistěním forem, znovuobjevováním skutečnosti je příznačná pro užaslé a úžas budící dílo pražského básníka a prozaika. Jako autor publikoval časopisecky v 60. letech, za normalizace jen příležitostně. Od 90. let opět vydává svou prózu (sbírky povídek Letní texty, Návštěva v Dumdivu) i poezii (Ples macarátů, Aby něco, Žloutkové divadlo, Zrádná nostalgie sodofkáren, V předpokoji pouště) v různých nakladatelstvích. Opakovaně se jeho poezie editorsky ujal Ivan Wernisch.

S autorem připravil Petr Gojda.
Natočeno v roce 2022.

ÚDAJE O VYDÁNÍ

Vítězslav Nezval: úryvek z básně Noci (ze sbírky Básně noci, Odeon 1966)
Vladimír Holan: Ptala se tě (z básnického výboru Ptala se tě, Mladá fronta 1965)
Boris Pasternak: bez názvu Únor (z výboru Jesenin a Pasternak, překlad Josef Hora, František Borový 1947)
Paul Valéry: Jitřenka (úryvek z básně Jitřenka, Josef Portman 1930, překlad Josef Palivec)
Jiří Janatka: Krajina (z rukopisu)
 
autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

  • BáSnění Vladimíra Javorského

    Herec Vladimír Javorský vybírá své oblíbené básně. Uslyšíte poezii Jiřího Ortena, Jiřího Stránského, Františka Hrubína a Libeňských psychiků. Zazní také japonské haiku. 

  • BáSnění Víta Maloty

    Které básníky řadí mezi své oblíbené divadelní a rozhlasový režisér, básník a literární kritik Vít Malota? Poslechněte si jeho výběr v pořadu BáSnění.

  • BáSnění Rostislava Valuška

    Básně Karla Jaromíra Erbena, Dylana Thomase, Josefa Palivce, apoštola Pavla a také svou vlastní básnickou tvorbu čte a komentuje Rostislav Valušek.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.