BáSnění Jany Kitzlerové

30. srpen 2024

Překladatelka z ruštiny a vysokoškolská pedagožka uvádí své oblíbené básně.

Připravil: Petr Gojda
Premiéra: 26. 8. 2024

Jana Kitzlerová je překladatelka z ruštiny a vysokoškolská pedagožka. V současné době působí na Akademii výtvarných umění v Praze, ale její pedagogická kariéra je spjata především s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy, kde se věnovala literárnímu překladu, lingvistice i lingvistické analýze.

Je autorkou knihy o poetice raného Majakovského díla Od slova k revoluci, přispívá do revue Souvislosti, do Tvaru a dalších periodik.

Jako překladatelka se spolu s Vojtěchem Frankem zasloužila o převod celku poem Vladimira Majakovského, které vyšly v nakladatelství Academia a rozsáhlého výboru z díla Velemira Chlebnikova, ale překládá také ruského exulanta působícího v Praze Igora Pomeranceva nebo rovněž v Praze usazeného výtvarníka a básníka Viktora Pivovarova. Pro nakladatelství Protimluv v současné době chystá výbor z díla Andreje Platonova.

Z básní všech výše zmíněných a dále z Josifa Brodského je složeno její BáSnění.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Velemir Chlebnikov. Úryvky z básní. Překlad Jana Kitzlerová a Vojtěch Frank z chystaného výboru Dar čarodějky mám, sestry nebeoké: Výbor z díla (1908–1916). Vyjde Academia 2024.

  • Vladimir Majakovskij. Různé verše. Překlad Jana Kitzlerová a Vojtěch Frank. Sebrané Poemy Vladimira Majakovského vyšly v nakladatelství Academia ve dvou svazcích v letech 2021 a 2024.

  • Andrej Platonov. Různé verše. Rukopisný překlad Jana Kitzlerová. K vydání chystá nakladatelství Protimluv.

  • Josif Brodskij. Prejzové pahorky v poledním úpalu léta…, překlad Maita Arnautová. Římské elegie. Opus 2004. Zlaté šupiny…, překlad Maita Arnautová. Benátské strofy. Opus 2013.

  • Viktor Pivovarov: Obyčejné jablko. Překlad Jana Kitzlerová. Z chystaného výboru pro Arbor vitae. Igor Pomerancev: Krtčí. Překlad Jana Kitzlerová. Náš čas vypršel, Protimluv 2021.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.