BáSnění Petra Motýla

1. březen 2021

Poslechněte si oblíbené poetické texty básníka Petra Motýla.

Básník, prozaik a umělecký kritik Petr Motýl (1964) se narodil a do svých jedenácti let žil v Klatovech, mládí prožil v Ostravě, kde vystudoval Pedagogickou fakultu, obor český jazyk – dějepis. Roku 1989 se odstěhoval do Prahy, kde žije dodnes.

Výbor z jeho rozsáhlého básnického díla uspořádal  básník Petr Král do knížky Jako černá perla uhlí, která vyšla v roce 2018. Podává v ní zprávu o životní cestě Petra Motýla krajinou poezie. O rok dříve, v roce 2017, vyšlo autorovo zatím nejpodstatnější dílo prozaické, kniha o putování magickou Prahou Kosí srdce.

Petr Motýl se zabývá i literární kritikou a publicistickou, kterou publikoval jak oficiálně, např. v Tvaru, Kulturních novinách, Českém rozhlasu či Kontextech, tak ve svých vlastních nezávislých projektech. Jeho literární sloupky v současnosti vycházejí na webovém portálu iLiteratura. Sporadicky a víceméně pouze pro přátele se též věnuje vlastivědně-literárnímu provázení po Praze a pražských hřbitovech.

S autorem připravila Marina Feltlová.
Natočeno v roce 2019.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Milan Koch: Pampelišková gátha (z výboru Hóra láv, Česká biblická společnost, Kalich, 2006)
  • Ivan Blatný: „Trošku psát česky“ / incipit (ze sbírky Stará bydliště, Petrov, 1992)
  • Pavel Řezníček: Všech svatých (ze sbírky Kakodémonický kartáč, dybbuk, 2006)
  • Pavel Kolmačka: „Vystřih nám tatínek z papíru pěknej Betlém“ / incipit (ze sbírky Vlál za mnou směšný šos, Křesťanská akademie Praha, edice KDM, 1994)
  • Žalm 91 (překlad Václav Renč, 1. vydání Blok 2001, citováno z 2. vydání z r. 2010, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří)
Spustit audio