BáSnění Jana M. Hellera

6. březen 2023

Z básnických sbírek Charlese Baudelaira, Rainera Marii Rilkeho, Iona Minulesca i ze své vlastní tvorby tentokrát vybírá a čte literární kritik, editor, překladatel a básník Jan M. Heller.

Připravil: Dominik Mačas
Natočeno: 2022

Jan M. Heller (1977) vystudoval bohemistiku a komparatistiku na FF UK, evangelickou teologii na ETF UK a postgraduálně antropologii na FHS UK. Působí jako editor portálu iLiteratura.cz a ředitel Nakladatelství Akademie múzických umění v Praze. Vydal monografii Obraz druhého v českém cestopise 19. století (2020) a básnickou sbírku Spády (2021). V roce 2019 získal cenu Tvárnice pro literárního kritika roku, udělovanou časopisem Tvar.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Charles Baudelaire: Harmonie večera (z výboru Květy zla, Mladá fronta 1976, překlad Ivan Slavík)
  • Rainer Maria Rilke: Podzimní den (nepublikováno, překlad Jan M. Heller)
  • Ion Minulescu: Na Dunaji (nepublikováno, překlad Jan M. Heller)
  • Jan M. Heller: Fragment hry (ze sbírky Spády, Dauphin 2021)
  • Jan M. Heller: Sen o překračování hranic (ze sbírky Spády, Dauphin 2021)
Spustit audio

Související

  • BáSnění Davida Vody

    Baudelaire, Rez esencí, Chad, Klint, Deml – básně své a svých oblíbených autorů čte a komentuje historik umění a básník. Poslechněte si jeho výběr ve vltavské Mozaice.

  • BáSnění Radovana Lipuse

    Které básníky řadí mezi své oblíbené filmový, divadelní a rozhlasový režisér Radovan Lipus? Poslechněte si jeho výběr v pořadu BáSnění.

  • BáSnění Jiřího Janatky

    Vítězslav Nezval, Vladimír Holan, Boris Pasternak nebo Paul Valéry – básně svých oblíbených autorů čte a komentuje básník a prozaik Jiří Janatka.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.