Arnošt Dvořák: Král Václav IV. Životní drama panovníka, který musel vládnout pod tlakem velkých historických událostí

5. červenec 2021

Před výročím upálení mistra Jana Husa zařazujeme do svátečního vltavského vysílání reprízu historického dramatu Arnošta Dvořáka Václav IV. Střet českého kazatele s představiteli katolické církve i počátek husitských bouří můžeme sledovat z nezvyklé perspektivy a zamyslet se nad otázkou, do jaké míry se na dějinných událostech podepsala nevyrovnaná povaha Václava IV.

Rozhlasová úprava a režie: Petr Adler
Hudba:
Zdeněk Šikola
Dramaturg:
Jaromír Ptáček 
Osoby a obsazení:
Václav IV. (Jiří Adamíra), Žofie (Věra Kubánková), Jan (Jaroslav Raušer), Jindřich (Oldřich Lukeš), Ota (Miloš Nedbal), Hynek (Jiří Němeček), Zbyněk Zajíc (Jiří Hurta), Petr (Josef Vinklář), Mikulaj (Petr Haničinec), Mikuláš (Rudolf Jelínek), Zikmund (Milan Mach), šašek (Jan Přeučil), Jan Hus (Jiří Vala), Jan Žižka (František Holar), Zuzana (Eva Klepáčová), Mikeš (Jiří Steimar), Jakob (Vladimír Leraus), Jiří Budkař (Jiří Pleskot), mnich (Josef Šulc), Matěj (Josef Velda), purkrabí (Ladislav Kazda), Máří (Jana Andresíková), Menhart (Václav Mareš), Poduška (Oldřich Musil), rychtář (Vladimír Krška), hejtman (Vladimír Stach) a posel (Václav Bouška) a (Miroslav Donutil)
Natočeno: 1968
Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Po období vzmachu a rozvoje, který české země zažívaly za panování Karla IV., se vláda jeho syna Václava IV. nutně musí jevit jako doba nejistoty a úpadku. Ne všechny panovnické neúspěchy se dají přičítat jeho slabé povaze a nedostatečné rozhodnosti. Objektivně musel čelit složité politické situaci v Evropě, kterou zmítalo papežské schizma, i v českých zemích, kde vedle vleklých konfliktů s českou šlechtou bylo třeba zaujmout postoj i k počínajícímu husitskému hnutí.

Čtěte také

Zajímavý portrét této rozporuplné osobnosti na českém trůně nabízí hra Král Václav IV. dramatika Arnošta Dvořáka. Zachytil v něm člověka, kterému nechybí ambice ani sebereflexe, bohužel, v konfliktních situacích si nedovede uchovat chladnou hlavu a pevný názorový postoj. Životní drama jednoho z nejdéle vládnoucích českých králů je plné zvratů a vypjatých okamžiků, aby skončilo obrazem všemi opuštěného panovníka, marně usilujícího o splynutí se svou zemí a lidem.

Dvořákovo drama Král Václav IV. bylo ve své době přivítáno jako průkopnické dílo moderního pojetí českých dějin. Slova uznání pro něj našel i F. X. Šalda, který ho přes jisté výhrady označoval za nejopravdovější naše historické drama poslední doby širokého shakespearovského toku …“.

Arnošt Dvořák (1881–1933) Vystudoval medicínu, stal se vojenským lékařem, první světovou válku prožil střídavě na několika bojištích. Zároveň se však aktivně věnoval literární činnosti a divadlu. S režisérem Františkem Zavřelem založil a řídil těsně před válkou divadelní revue Scéna (1913–14) a v letech 1929–30 spoluredigoval odborný měsíčník Nová scéna. Vedle toho překládal a působil jako režisér svých her, z nichž nejznámější jsou Kníže (1908), Král Václav IV. (1910), Husité (1919) a Matěj Poctivý (1922, hru napsal společně s filozofem Ladislavem Klímou).

autor: Petr Adler
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.