Antonín Přidal: Sáňky se zvonci. Hra složená z korespondence několika generací českých šlechtičen 16. století

7. duben 2023

Poetický mnohohlas o věčném ženském údělu naplněném čekáním, nadějí, zklamáním a touhou. V silném hereckém obsazení poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Kateřina (Věra Galatíková), Johanka-dítě (Klára Tichá), Johanka-dívka (Iveta Dušková), Johanka-žena (Zdenka Hadrbolcová), Johanka-bába (Věra Kubánková), Alžbětka-dítě (Barbora Drofová), Alžbětka-dívka (Martina Hudečková), Alžbětka-žena (Taťjana Medvecká), Alžbětka-bába (Jana Dítětová), Juditka-dítě (Kateřina Blažková), Juditka-dívka (Věra Slunéčková), Juditka-žena (Jorga Kotrbová), Juditka-bába (Marie Marešová), Sibylka-dcera Johanky (Klára Tichá), Sibylka-dcera Johanky (Iveta Dušková) a další
Dramaturgie: Svatava Růžičková
Hudba: Jaroslav Krček
Režie: Josef Henke
Natočeno: 1990

Svou půvabnou a dodnes uváděnou hru Sáňky se zvonci sestavil Antonín Přidal z dopisů, které si mezi sebou psaly české šlechtičny v 16. století. Důmyslným způsobem tak vypráví osudy několika hradních paní, které ve vzájemné korespondenci nacházejí útěchu a posilu v nejrůznějších životních těžkostech. Vždyť údělem mnoha urozených dam z nižší šlechty bylo osamělé čekání na návrat hradního pána z vojenských tažení nebo od královského dvora.

Spustit audio

Související