Rudolf Sloboda: Rubato. Žena se po vraždě svého manžela vrací na svobodu

V románu Rubato poznáváme hlavní hrdinku Uršulu, ženu potrestanou za vraždu manžela. Vrací se k životu na svobodě. Vstupuje do nových sexuálních vztahů, vyrovnává se s žárlivostí, osamělostí, hledá smysl života, hledá Boha. Brilantní vypravěčský styl nás uvádí do bohatého myšlenkového světa Uršuliných reflexí a vnitřních monologů. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Taťjana Medvecká
Připravila: Jiřina Tejkalová
Překlad: Tereza Boučková
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2009
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Rudolf Sloboda patří k nejosobitějším slovenským spisovatelům 20. století. Vyrůstal na slovenské vesnici a v žilách mu kolovala chorvatsko-slovenská krev. Do jeho próz se díky tomu otiskla jak divoká povaha, tak i pohnuté okolnosti jeho života. Slobodova matka například postupně přežila své tři partnery, což Sloboda v řadě svých románů nahlíží a tematizuje.

Román vyšel ve slovenštině v roce 1990. Pět let poté osamělý a ztrápený Sloboda dobrovolně odešel ze života. Do češtiny Rubato přeložila Tereza Boučková, v Četbě s hvězdičkou uslyšíme v hlavní roli Taťjanu Medveckou.

Taťjana Medvecká_neviditelný herec

Taťjana Medvecká je nominovaná do probíhající ankety Neviditelný herec / herečka století. V anketě uspořádané v rámci oslav letošního rozhlasového výročí můžete vybírat z 20 českých rozhlasových herců a hereček, kteří svým interpretačním uměním obohatili tento specifický obor. Hlasovat můžete od 6. do 31. března 2023 na neviditelnyherec.cz.

autor: Jiřina Tejkalová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.