Anton Pavlovič Čechov: Ivanov

Příběh „újezdního Hamleta“. Studiová rekonstrukce inscenace Oty Ševčíka z Divadla J. K. Tyla v Plzni z roku 1986.

„Je nutné, aby na jevišti bylo všechno právě tak složité a právě tak jednoduché jako v životě. Lidé obědvají, a zatímco obědvají, rozhoduje se možná o jejich budoucím štěstí nebo jsou jejich životy na pokraji zhroucení,“ napsal o svých hrách Anton Pavlovič Čechov.

A skutečně toto neustálé napětí mezi banalitou a osudovostí patří k základním vlastnostem jeho her. Nejinak je tomu v jeho rané hře Ivanov (1887), které se přezdívá příběh újezdního Hamleta. Drama má už všechny typické znaky pozdějších děl velkého znalce lidské psychiky.


Osoby a obsazení: Nikolaj Ivanov (Ivo Gübel), Anna, jeho žena (Marta Šolcová), Matvěj Šabelskij, hrabě, jeho strýc (Jaroslav Konečný), Pavel Lebeděv, předeseda okresní správy (Radek Kolesa), Zinaida Lebeděvová, jeho žena (Libuše Holečková), Sáša, jejich dcera (Bára Štěpánová), Jevgenij Lvov, mladý lékař (Antonín Procházka), Marta Babakinová, mladá vdova, majitelka panství (Jindra Brendlová), Dmitrij Kosych, berní úředník (Jan Jánský), Michail Borkin, Ivanovův vzdálený příbuzný a správce jeho panství (Tomáš Šolc), Avdoťa, stařena neurčitého zaměstnání (Netta Deborská), Jegor, podnájemník u Lebeděvových (Jindřich Kout), Gavrilka, Lebeděvova služebná (Ilona Vaňková), hosté (Martin Velda a Miloslav Krejsa)

Autor: Anton Pavlovič ČechovPřeklad: Leoš SuchařípaRozhlasová úprava: Johana KudláčkováHudba: Petr MandelDramaturg: Jan VedralRežie: Oto Ševčík

Nastudovala Plzeň v roce 1986.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio