Andělé a démoni

9. červen 2009

Tajné společenství ohrožuje i Vatikán Šifra mistra Leonarda popudila mnohé křesťany, takže filmaři se v adaptaci dalšího Brownova díla Andělé a démoni pokusili napravit skandální dojem. Tentokrát neznaboha Langdona, váženého odborníka na náboženské symboly, požádá o pomoc samotný Vatikán. UVNITŘ TRAILERY!

Centrum katolictví ohrožují zlověstní ilumináti, kteří neváhají vraždit, a dokonce vyhrožují ničivou silou právě izolované antihmoty. Opět se jedná o tajné společenství, tentokrát vědců, které církev kdysi krutě pronásledovala, protože se jejich objevy neshodovaly s náboženskými dogmaty. A společenství se po čtyřech staletích rozhodlo krvavě splatit dávná příkoří.

Langdon, jehož opět představuje Tom Hanks, luští šifry, seč mu síly stačí, pobíhá po vatikánských i římských památkách, po chrámových prostorách i stísněných katakombách, provázen mladou vědkyní Vittorií (Ayelet Zurerová), bezpečnostními složkami i vstřícnými preláty - důvěrníka zesnulého papeže si zahrál Ewan McGregor, jednoho z kardinálů, jenž navzdory rostoucímu ohrožení organizuje volbu nového božího náměstka, ztělesnil Armin Mueller-Stahl.

Andělé a démoni

Režisér Ron Howard sice neohromuje trikovými úchvatnostmi - chce co nejvšedněji evokovat prostředí Vatikánu, zvláště pak náměstí svatého Petra, zaplněného davy věřících -, avšak většina těchto záběrů, nemluvě o interiérových scénách například ze Sixtinské kaple i jiných pamětihodných prostor, vznikala v blízkosti Hollywoodu. Byly tam postaveny mohutné kulisy a ke slovu přišlo počítačové "dokreslování".

Anděle a démony lze přijmout jako řadový thriller, jehož příběh se však utápí ve zbytečně překombinovaných zvratech. Přestalo totiž platit základní pravidlo detektivek, že pachatel - je-li od počátku přítomen - by měl být prostřednictvím nepatrných náznaků zpětně dohledatelný. Langdon zato ustavičně vysvětluje minulost iluminátů i podrobnosti o nejrůznějších uměleckých skvostech papežského Říma. Divák se jak ze školských pouček doví, že církev má na svědomí hrozné ukrutnosti a před staletími pronásledovala každého, kdo se nepodřídil její autoritě; nyní však dává přednost dialogu mezi vírou a věděním, jež se navzájem vůbec nemusejí vylučovat...

Andělé a démoni

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Falcon

Andělé a démoni (Angels and Demons) drama / thriller / krimi, USA, 2009, 140 min.

Scénář: David Koepp, Akiva Goldsman, námět: Dan Brown, režie: Ron Howard, produkce: Brian Grazer, Ron Howard, John Calley, kamera: Salvatore Totino, ASC, výtvarník: Allan Cameron, střih: Dan Hanley, A.C.E., Mike Hill, A.C.E., hudba: Hans Zimmer

Hrají: Tom Hanks (Robert Langdon), Ewan McGregor (Camerlengo), Ayelet Zurer (Vittoria Vetra), Stellan Skarsgard (komandér Richter), Pierfrancesco Favino (Olivetti), Nikolaj Lie Kaas (pan Gray), Armin Mueller-Stahl (kardinál Strauss)

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.