Ambice v architektuře osmdesátých let. Nová publikace uzavírá rozsáhlý cyklus o fungování společnosti, stavebnictví a architektonické praxi

17. březen 2023

„V roce 1961 oznámil první tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Nikita Chruščov, že do roku 1980 jeho země dosáhne základních znaků komunismu. O tři dekády později, na sklonku roku 1991 Sovětský svaz zanikl." Těmito slovy je uvozena nově vydaná publikace Ambice – architektura osmdesátých let. Tuto rozporuplnou dobu, kterou máme leckdy ještě v živé paměti, se po svém rozhodli zmapovat autoři publikace Petr Vorlík a Hubert Guzik.

„My jsme se předtím samozřejmě věnovali poválečné architektuře, 60. a 70. létům, a nebyli jsme sami. Dlouhou dobu nám přišlo, že 80. léta jsou přehlížena a neprávem nedoceněná, protože každé období má své vzlety a pády. A v každém období samozřejmě vzniká zajímavá architektura,“ vysvětluje motivace pro sestavení publikace autor Petr Vorlík.

A dodává: „Je potřeba si uvědomit, že každý nějak vnímá dobu, ve které žil, a já jsem 80. léta prožil v Děčíně v dětství. Každý je vnímá svou vlastní optikou. Náš záměr byl přidat tam i další vrstvy – to, co se děje za tím naším osobním obzorem – a uvědomit si, že 80. léta nejsou jen to, co jsme sami prožili, a že mnohdy jinde se dělo leccos zajímavého, co stojí za pozornost a co nám vlastně rozšiřuje nějakou naši osobní rovinu vnímání.“

Proč název Ambice? Je publikace vhodná i pro laiky? A bude mít pokračování nebo nějaké další výstupy? Poslechněte si celý rozhovor s profesorem Petr Vorlíkem.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio

Související