Adam Borzič: Západo-východní zrcadla. Mistři slova Preiss, Somr nebo Kačer jako umělci a myslitelé středověku a renesance

7. prosinec 2020

Rozhlasová kompozice z básní českého básníka, redaktora a terapeuta ze stejnojmenné sbírky, která navazuje dialog s umělci a mysliteli italské renesance a islámského súfismu, a staré evropské i blízkovýchodní hudby v provedení ensemblu kolem gambisty Jordiho Savalla z desky Orient – Occident. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Jan Kačer, Ivan Řezáč, Kajetán Písařovic, Jan Vlasák, Jaroslav Someš, Zdeněk Maryška, Dalimil Klapka, Josef Somr, Jiří Hromada, Viktor Preiss a Petr Gojda
Připravili: Petr Gojda, Adam Borzič
Zvukový mistr: Radim Dlesk
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2019
V pořadu zní hudba Jordiho Savalla v podání souboru Hesperion XXI.

Rozhlasový Souzvuk nás zavede do zrcadlového sálu, ve kterém se básník setkává s klasickými postavami křesťanského a islámského myšlení a umění. Každou ze svých básní Adam Borzič vkládá do úst jiné postavě. Ve sbírce tak vystupují například Lorenzo Medicejský, Leonardo da Vinci, Giotto či tvůrci spojení s islámským súfismem jako Fariddúuddín Attár (autor Ptačího sněmu), Rúmí (jeden z nejčtenějších básníků světa) či Ibn Al-Arabí.

Čtěte také

V básních se snoubí úvahy nad tvorbou (a psaním poezie zvlášť), životem, láskou lidskou a láskou k Bohu, které se zrcadlí podobně jako západní a východní kultura. A v celku básní jde o velikou oslavu láskyplného života, spjatého vždy s duchovními otázkami.

Vltavský Souzvuk můžete strávit nejen s mystiky středověku či malíři madon a světců – mistry klasického umění – ale také s mistry slova, kteří se tu scházejí v jediné hodině rozhlasového vysílání každý s jednou figurou, jednou básní.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

  • BáSnění Adama Borziče

    Své oblíbené texty vybírá a komentuje básník a šéfredaktor literárního časopisu TVAR Adam Borzič. 

  • Adam Borzič: Zralá naděje

    Jeden z nejlakoničtějších i nejkanoničtějších veršů Williama Shakespeara praví, že „zralost je vše.“ Mám zralost raději než dospělost, ta může být neútěšným stavem bytí.

  • Adam Borzič: Tantra

    S pojmem tantra se setkáváme v posledních letech často. Naše první asociace spojená s tímto slovem mívá sexuální šmak. S tantrickými semináři a masážemi se roztrhl pytel.