BáSnění Adama Borziče

2. květen 2023

Své oblíbené texty vybírá a komentuje básník a šéfredaktor literárního časopisu TVAR Adam Borzič.

Připravila: Petra Hynčíková
Natočeno: 2018

Adam Borzič (nar. 1978), básník, překladatel, publicista a terapeut česko-chorvatského původu. Vystudoval teologii při Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Absolvoval psychoterapeutický výcvik. Od ledna 2013 je šéfredaktorem literárního obtýdeníku Tvar. Je členem skupiny Fantasía. Společně s členy skupiny Petrem Řehákem a Kamilem Bouškou vydali antologii básnických textů Fantasía (Dauphin 2008). Samostatně pak publikoval básnické sbírky Rozevírání (Dauphin 2011), za sbírku Počasí v Evropě (Malvern 2013) byl nominován na Magnesii Literu 2014. Sbírka Orfické linie (Malvern 2015) zahrnuje třináct rozsáhlejších básnických textů na pomezí lyriky a esejistiky.

Adam Borzič: Jestliže strach nadřadíme solidaritě, co se z nás stane?

Adam Borzič

V nové sbírce vede básnický mezikulturní dialog. Renesanční humanismus se v jeho textech setkává s islámskou mystikou. Vymezuje se tak vůči těm, kteří západní a islámskou kulturu považují za nesmiřitelné protiklady?

V Básnění představuje básně ze sbírky Západovýchodní zrcadla (Malvern, listopad 2018). Borzičovy básně obecně se dotýkají biblických či křesťanských filozofických námětů, souběžně s aktuálními společenskými tématy. Byly přeloženy do angličtiny, chorvatštiny, rumunštiny a polštiny. Spolupracuje s tištěnými periodiky Dingir a Křesťanská revue, s internetovým Deníkem Referendum a s nakladatelstvími Malvern a Fabula. Žije v Praze.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Vladimír Holan: Nepřátelům (in Holan, Vladimír. Lamento. Spisy Vladimíra Holana sv. 3. Praha: Paseka, 2000)
  • Julia Vinograd: Ginsberg (in Café Babar. Praha: Maťa, 2004)
  • Olga Stehlíková: Jenom prosím (in Stehlíková, Olga. Vykřičník jak stožár, Praha: Perplex, 2018)
  • Adam Borzič: Botticelli o smutných bohyních lásky (in Borzič, Adam. Západovýchodní zrcadla. Praha: Malvern, 2018)
  • Adam Borzič: Ibn al Arabí o skrytém a zjevném (in Borzič, Adam. Západovýchodní zrcadla. Praha: Malvern, 2018)
Spustit audio