A připadaly nám nesnáze jako růže... Dopisy a zprávy českých misionářů ze 17. a 18. století

5. červenec 2022

Literární pásmo z dopisů a zpráv českých misionářů 17. a 18. století ze zámořských krajů, které sebral, přeložil a poznámkami opatřil Zdeněk Kalista. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Uspořádal je a opoznámkoval: Zdeněk Kalista 
Účinkují: Nina Divíšková, Radim Vašinka, Jan Kačer a Eduard Cupák
Připravil: Jaroslav Havel
Režie: Michal Pavlík
Natočeno: v roce 1990

Právě otevíráme sváteční den. Dnes si jako každoročně připomínáme příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje do Velkomoravské říše. Tuto zásadní událost našich dějin teď přiblížíme komponovaným pořadem nazvaným A připadaly nám nesnáze jako růže. Literární pásmo je pestrou mozaikou složenou z dopisů a zpráv ze zámoří českých misionářů ze 17. a 18. století. Uspořádal je a opoznámkoval Zdeněk Kalista a už v roce 1990 je pro rozhlasové zpracování připravil Jaroslav Havel. Díky tomu teď uslyšíte interpretaci Niny Divíškové, Radima Vašinky, Jana Kačera a Eduarda Cupáka. Všechny v režii Michala Pavlíka.

Čtěte také

Kniha českého historika Zdeňka Kalisty s názvem Cesty ve znamení kříže: Dopisy a zprávy českých misionářů XVII.−XVIII. vyšla dvakrát: v roce 1941 v nakladatelství Evropský literární klub a o šest let později v Katolickém literárním klubu. Přináší řadu svědectví o působení dávných českých poutníků-misionářů, kteří se vydávali na cesty do dalekých krajů. Cíle jejich putování byly rozmanité: Mexiko, Filipíny, Čína. Zbývá podotknout, že misionářské cesty byly v tehdejší době neobyčejně rizikové záležitosti.

autoři: Jaroslav Havel , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související