10 tipů z programu MFF Karlovy Vary

3. červenec 2014

Hostem Čajovny ve čtvrtek 3. července byl umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och. Paralelně k rozhovoru doporučujeme 10 výrazných filmů, z nichž každý kromě svých vlastních kvalit nabízí také jiný pohled na letošní program našeho nejvýznamnějšího festivalu.

Poslechněte si Čajovnu a podívejte se na náš výběr z programu. Festival začal 4. července, a potrvá do 12. července. Kompletní program je na jeho webových stránkách.

Osobitý blockbuster? Ultimátní art? Soutěžní naděje? Retrospektiva dosud nepříliš známé osobnosti? Film s mnoha cenami? Vybíráme pro vás z programu:

Snowpiercer„Nejspektakulárnější film letošního roku,“ říká kromě jiných umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och. Korejský režisér Bong Joon-ho (Vzpomínky na vraždu, Matka, Mutant) už vystřídal víc žánrů, tentokrát ale (v Praze na Barrandově) natočil výtvarně působivou sci-fi vizi, která se celá odehrává na palubě jedoucího vlaku. Všichni „tam venku“ už totiž umrzli...

ZázrakyVelká Cena z Cannes je pro festivaly a diváky je obecně doporučením sama o sobě. Italská režisérka Alice Rohrwacherová navíc film Zázraky uvede ve Varech osobně. Další filmy oceňované na jiných festivalech jsou jako obvykle shromážděné v sekci Horizonty.

Toulaví psiTchajwanský filmař Tsai Ming-liang (Sbohem, Dragon Inn, Chuť melounů), mistr filmů, ve kterých cítíme, jak plyne čas, je v letošním programu zastoupený hned 2 filmy. V Toulavých psech se jeho stálé herecké alter ego Lee Kang Sheng představuje jako Hsiao Kang, muž živící se tím, že za každého počasí drží na rušné ulici reklamní poutač nabízející luxusní apartmány.

Winter’s Bone (Do morku kostí)Pokud nemusíte nutně vidět vždycky to nejnovější, nabízí vám festival v rámci pocty skupině Anonymous Content (kteří mj. produkovali seriál Temný případ – True Detective nebo Věčný svit neposkvrněné mysli) projekci „country noiru“ Winter’s Bone. Film o dívce, která zarputile pátrá po osudu svého otce, z roku zdobí dobrý kritický ohlas, dvě ceny z festivalu v Sundance a čtyři nominace na Oscara.

Kukuřičný ostrovMálo mluvení, hodně obrazů. Gruzínský film, zařazený do hlavní soutěže, se odehrává uprostřed řeky, která dělí znesvářenou Gruzii a Abcházii. V jejím toku se po jedné z jarních záplav vytvoří ostrůvek, jako stvořený pro pěstování kukuřice. Alespoň je o tom přesvědčen jeden starý rolník, hrdina filmu...

Volný pádDruhým tipem ze soutěžní sekce pak může být Volný pád. Groteskní nadsázka autora Taxidermie a Škyt se vrací na plátna. Snímek Nejsem tvůj přítel, se kterým se autor objevil v karlovarské soutěži před lety, je sice je tím nejslabším, co György Pálfi natočil, ale můžeme věřit, že tentokrát, po restartu maďarského kina, je Pálfi zpátky ve formě.

Dva roky u mořeMáte rádi radikální kino na pomezí dokumentu a stylizované experimentální podívané? V Karlových Varech se svými filmy představuje Ben Rivers.

K oblakům vzhlížímeTunerské drama ze severních Čech. Dokument Martina Duška (Mein Kroj, Parta Analog, Ženy SHR...) sleduje mladého Ráďu, šéfa (poněkud loserské) skupiny kluků, kteří svůj čas věnují tuningu. Výborný námět. A je v tom i trochu z Ulricha Seidla.

k oblakům vzhlížíme / into the clouds we gaze (2014), trailer from MAD FILMS on Vimeo.

IdaNedostanete se do Varů? Tento černobílý poetický snímek polského režiséra Pawla Pawlikovského, který už posbíral spousty festivalových ocenění, se podívá i do české kinodistribuce.

Hrátky s peklemKrvavá asijská divočina. Půlnoční film. Reflexe tradičních jakuza filmů. Komedie. Režie svobodo(s)myslného Siona Sona. Made in Japan.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio