Egon Bondy: Cybercomics. Antiutopická sci-fi z nedaleké budoucnosti

11. červenec 2021

Dramatizace antiutopického románu českého básníka, prozaika, filozofa a výrazného inspirátora českého undergroundu Egona Bondyho (vlastním jménem Zbyněk Fišer). Budoucnost lidstva je ohrožena, proto je k pomoci vyzvána počítačová specialistka Vera. Co odhalila v supertajné zprávě? Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: Vera (Barbora Goldmannová), Liu (Jana Štvrtecká), Buck (Robert Mikluš), Raya (Alžběta Mahdalová), Ali (Jiří Valůšek), Helena (Eva Novotná), Boss (Zdeněk Bureš), Jacinto (Jan Lepšík), Milan (Michal Bumbálek), Kubánec (Vladimír Hauser), Lu Wang (Jan Grygar), Chung Čen (Igor Dostálek), Stařík (Vladimír Krátký), Doktor (Martin Sláma), Brian (Tomáš David), John (Ondřej Jiráček), Kluk (Tomáš Žilinský), Artur Jong (Michal Isteník), Barman (Miroslav Černý), Barbara (Jaroslava Vykoupilová) a další
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Hudba: Tudy von Insania
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2018
Dramatizace: Marek Horoščák

Dvoudílná dramatizace Cybercomicsu se odehrává v ne příliš vzdálené budoucnosti. Egon Bondy situoval svoje dílo do poloviny 21. století, proto je prostředí, které v něm stvořil, velmi podobné dnešku. Vědecko-fantastické prvky upozadil, aby dílo koncipoval jako vizi světa, ve kterém lidstvo nedokázalo vyspělou technologii a pokrok využít k obecnému prospěchu. Obyvatelé Země jsou zejména ekonomicky ovládáni globálními organizacemi, které právě mezi sebou soupeří o absolutní nadvládu nad planetou.

Čtěte také

Vera, vynikající počítačová specialistka z Prahy, která se živí také jako příležitostná hackerka, si doposud žila víceméně spokojeně. Věděla, že Prahu a jiná města ovládá Mafie, zatímco různé části světa si rozdělily korporace United a Yamashita. Fungovalo to tak už léta. Vše se změní příchodem podivného zákazníka, který ji přinutí dekódovat ukradenou zprávu. Během skvěle placené práce se dostane do nebezpečné situace, která vyvrcholí detonací v jejím bytě. Temperamentní česká černoška je zachráněna přáteli, o kterých neví, že jsou součástí skupiny, jež se pokouší zabránit totální zkáze světa. Říkají si Liga a nemusí Veru dlouhou přemlouvat, aby začala pracovat pro ně.

Egon Bondy a Mejla Hlavsa U krále Brabantského v Praze při natáčení dokumentu J. Chytilové The Plastic people of the universe

„Aby přišel zítřek, musí být zničen Systém,“ říká nestárnoucí filozofka Liu, vyučující na univerzitě v New Yorku, kam se Vera musí přestěhovat z bezpečnostních důvodů. Je ráda, že v katastroficky působícím velkoměstě je někdo, kdo jí radí, jak efektivně dekódovat supertajnou zprávu. Díky Liu pronikne i k otázkám existence a je zpravena o „akci“ připravované Ligou a Colour Power – hnutím pro všechny barvy pleti. Mezitím, co Vera luští, se věci dávají do nekontrolovaného pohybu, který nespěje k zániku světa, ale ke změně. A ta nemusí být zcela uspokojivá. Jaký to má všechno smysl?

Barbora Goldmannová

Kontroverzní básník, prozaik a filozof, který inspiroval český underground, Egon Bondy (1930–2007) se po sametové revoluci v roce 1989 stavěl velmi kriticky k politické a společenské situaci. Cybercomics, vydaný roku 1997, je toho jasným dokladem. I proto jsou v cyberpunkovém románu zakomponovány nejen anarchistické teze, ale také principy taoistické filozofie. Autor stvořil velmi sugestivní dílo, jenž ani po dvaceti letech neztrácí na své aktuálnosti.

03494400.jpeg

Pro rozhlasovou inscenaci, která vznikla v brněnském studiu, román zdramatizoval Marek Horoščák. Původní – myšlenkově značně obsáhlá – próza je nyní více uzpůsobena žánru akčního komiksu. Dramatizace je koncentrována na příběh a prudké střídání prostorů a míst, a humor spojený s groteskní stylizací charakterů postav (zejména zloduchů). Navzdory depresivnímu vyznění je v ní stále přítomna Bondyho ironie.

Režisér Radim Nejedlý si pro zvukové vytvoření budoucnosti přizval hudebního skladatele, tvořícího pod pseudonymem Tudy von Insania. Atmosféra světa, blížícího se apokalypse, se nese emočně působivými monotónními zvukovými plochami, střídanými hudebním hlukem elektronické taneční hudby a techno impulsy. Aniž by se futuristické prostředí příliš konkretizovalo, inscenace, natočená ve spolupráci se zvukovým mistrem Lukášem Dolejším, byla snímána filmově a jsou v ní i patrné realistické zvuky.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.