10+1 tip z programu 52. MFF Karlovy Vary

23. červen 2017

Bylo to těžké, omezit se jen na desítku… Nabízíme vám 10 filmových doporučení vybraných napříč sekcemi letošního ročníku našeho nejvýznamnějšího filmového festivalu.

1. Western (režie: Valeska Grisebach)
Masterpiece současného evropského realismu, který na letošním festivalu v Cannes nespravedlivě unikl ocenění. Valeska Grisebach, která o sobě 11 let od výborného filmu Touha nedala vědět vlastním celovečerním počinem, Western.

Z filmu Western

Její film o německých dělnících v bulharsko-řeckém pohraničí je příkladem komplexního scénáře s mnoha vhodně se doplňujícími motivy. Vypráví o bariérách mezi my a oni, o osamělosti, limitech komunikace a řadě dalších věcí.

2. Untitled (režie: Michael Glawogger, Monika Willi)
Rakouský dokumentarista Michael Glawogger (Sladký život kurev, Dělníkova smrt ad.) natáčel 12 měsíců „film na cestě", pro který si nepřipravil žádné téma. Jeho cesta ovšem skončila v Libérii, kde dostal malárii a zemřel.

03805463.jpeg

Z natočeného materiálu a režisérových deníků dokázala snímek dotáhnout jeho spolupracovnice a střihačka Monika Willi. A je to mimořádný zážitek vlastní kategorie, nejlepší film letošního ročníku Berlinale. Monika Willi film uvede osobně.

3. Chibula (Režie: George Ovašvili)
Gruzínský vítěz Křišťálového glóbu z r. 2014 měl dozajista canneské ambice, ale nakonec se se světovou premiérou vrací do hlavní soutěže KVIFFu. Počítáme ho tedy mezi papírové favority!

03165694.jpeg

Sleduje prvního demokraticky zvoleného prezidenta Gruzie, který se po svém svržení se skupinkou svých věrných vydává na pouť do hor, kde se má setkat se svými podporovateli. Ovašvili sleduje zápas, který muž bojující o moc svádí hlavně sám se sebou, na cestě vstříc svému osudu...

4. Křižáček (režie: Václav Kadrnka)
Václav Kadrnka (Osmdesát dopisů) přichází se stylisticky vyhraněnou adaptací básně Jaroslava Vrchlického (!), aby mlčenlivostí filmového tvaru pobídl naši představivost k vykonání poetické filmové pouti. V hlavní roli Karel Roden. Společně s filmem Absence blízkosti (r. Josef Tuka, sekce Na východ od Západu) česká naděje v oficiálním soutěžním programu.

5. Wind River
Tohle by měl na festivalu být divácký hit. Napínavá, divácky vstřícná podívaná s hereckou extratřídou v hlavních rolích (Jeremy Renner film osobně uvede jako jedna z hvězd festivalu), ve vizuálně působivých kulisách zasněženého Wyomingu. Příběh o ztrátě, pomstě, o osudech původních obyvatel severu USA a o dalších tématech je mimořádný režijní debut Taylora Sheridana.

6. Moje šťastná rodina (režie: Nana Ekvtimishvili, Simon Gross)
Ještě jednou Gruzie. Moje šťastná rodina je totiž Jedno z nejpříjemnějších překvapení letošního bočního programu Berlinale. Film o padesátnici Mananě, která se rozhodne opustit svou rodinu a žít v klidu a po svém. Hořká komedie, citlivá a pronikavá studie rodiny disponující mnoha tématy.

7. Neústupný (režie: Mohammad Rasoulof)
Neústupný hrdina, neústupný filmař, neústupný film. Dědictví kinematografie Andrzeje Wajdy v íránském filmu? Silně politický příběh Rezovi, který čelí zkorumpovanému Íránu i za cenu ohrožení vlastní rodiny. Film kdysi vězněného Mohammada Rasoulofa získal hlavní cenu v sekci Un Certain Regard na letošním canneském festivalu.

8. 76 minut a 15 vteřin s Abbásem Kiarostamím (režie: Seifollah Samadian)
Pokud jste se jen otřeli o některý z uhrančivých, poetických filmů Abbáse Kiarostamího, je tohle pro vás povinnost. Povinnost, která vás nezklame.

02701744.jpeg

Uvidíte osobní portrét, který natočil Kiarostamího dlouholetý přítel a spolupracovník. Osobní momenty dýchající skutečnou blízkostí tvůrce před kamerou a za ní, se ve filmu přelévají do procesu vzniku díla – básnického, filmového, fotografického...

9. Vnitřní slunce (režie: Claire Denis)
Juliette Binoche v další kreaci pro vyhraněnou režisérskou osobnost, tentokrát mistryni subtilních filmových významů Claire Denis (35 panáků rumu, Sama v Africe, Páteční večer, Dobrá práce ad.). Binoche se v jejím filmu představuje jako rozvedená umělkyně Isabelle, pevně odhodlané najít životní lásku a ani o krok neustoupit z přesvědčení o její existenci.

10. God's Own Country (režie: Francis Lee)
Film vypráví příběh uzavřeného mladíka Johnnyho, který pomáhá svým rodičům na rodinné farmě v anglickém Yorkshiru.

Film God's Own Country

Jeho život se změní, když na farmu přijede na výpomoc Rumun Gheorghe a mezi mladíky se začne rozvíjet intenzivní vztah. Intenzivní (gay) love story už bodovala např. na festivalech v Sundance, Berlíně a Kluži.

11. Povídky o bledé luně po dešti (režie: Kendži Mizoguči)
Po všech nových filmech navrch jedna klasika. Na celou retrospektivu japonské legendy Kendžiho Mizogučiho upozorňujeme jeho klíčovým dílem. Venkovští hrnčíři Gendžuró a Tobei v Povídkách o bledé luně po dešti odcházejí do Kjóta prodat své výrobky a netuší, že jejich vesnici mezitím vyplenili potulní samurajové. Cestou zpátky se jejich cesty rozdělí a oba muže čeká bolestné prozření. Mistrovský snímek, přijďte ho pozřít z velkého plátna.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio