George Ovašvili: Kvůli natáčení jsme museli vybudovat ostrov a zasadit kukuřici

15. červenec 2014
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Gruzínský film Kukuřičný ostrov vyhrál Křišťálový glóbus na 49. ročníku MFF Karlovy Vary. Obsahuje málo slov, ale hodně obrazů v přírodním rytmu. Žádný jiný podobně prostý a působivý film porota v soutěžní sekci nenašla a většiny kritiky se s jury shoduje. Poslechněte si exkluzivní rozhovor s režisérem Georgem Ovašvilim (pořízený v živém vysílání z Varů ještě před oceněním).

Kukuřičný ostrov se odehrává uprostřed řeky, která dělí znesvářenou Gruzii a Abcházii. V jejím toku se po jedné z jarních záplav vytvoří ostrůvek, jako stvořený pro pěstování kukuřice. Alespoň je o tom přesvědčen jeden starý rolník, hrdina filmu... Ukázku z cca 20minutového rozhovoru o filmové řeči, castingu, české koprodukci i o tom, jak filmaři stavěli kvůli natáčení ostrov v jezeře, vám nabízíme i v přepisu:

Film se odehrává na ostrůvku v řece, která odděluje Gruzii a Abcházii. Do Abcházie se svým filmem vracíte poněkolikáté. Proč?

03165696.jpeg

Současný konflikt v mé zemi, který začal už před 25 lety, je velmi bolestný. Poznamenal nás a především moji generaci. Když jsem ještě studoval, své prázdniny jsem trávil v Abcházii, na pobřeží Černého moře. Nevraživost Gruzie a Abcházie je pro mě bolestivá i osobně. Ale ve filmech je pro mě tento konflikt jen pozadím děje. Jde mi o konflikt mezi lidmi obecně. Především v mém posledním filmu Kukuřičný ostrov je pomocným tématem, nejde o hlavní téma filmu.

Jak obsazujete své filmy? Ve filmu sledujeme starého muže, který se snaží za pomoci své vnučky obdělat a osázet kukuřicí titulní ostrov. (V předchozím filmu Druhý břeh byl hrdinou zase šilhavý chlapec na cestě z Gruzie do Abcházie.) Působí dost zemitě a přirozeně. Jsou to vůbec profesionální herci?

03165694.jpeg

Casting je pro mě nejtěžší fáze přípravy jakéhokoliv filmu. Věnuju mu hodně času, abych našel ty pravé tváře, které hledám. Strávil jsem hledáním herců pro Kukuřičný ostrov víc než dva roky. Hlavního představitele jsem nakonec našel v Turecku. Ylias Salman je v Turecku poměrně slavný. Na hlavní představitelku jsem narazil úplnou náhodou poté, co jsem viděl na 5000 dívek z celé země. A hlavním důvodem volby byl opět její obličej, blízký mé představivosti. Našli jsme její fotku na webu, neznali jsme ani její jméno a po týdnu intenzivního hledání jsem se vypravil do její vesnice, odkud pochází, a rozhodl se pro ni.(...)

Kdybychom chtěli filmovou řeč Kukuřičného ostrova k něčemu přirovnat, byla by to určitě balada, inspirovaná přírodním cyklem. Souhlasíte?

03161941.jpeg

Absolutně.

Inspiruje vás hudba při tvorbě filmové řeči?

Když začínám pracovat na filmu, vždycky chci při psaní nebo natáčení mít hudbu, ale bohužel hudba vždycky přichází až na konec. (...)

autor: Pavel Sladký
Spustit audio