Český rozhlas Vltava nabízí kulturní publicistiku, rozhlasové hry, dokumenty a literaturu, hraje hudbu klasickou a jazzovou doplněnou world music a současnou alternativní hudbou. Od 1. února 2019 je šéfredaktorkou stanice Jaroslava Haladová.

Jak nás naladíte

Vysíláme v celé České republice, a to analogově i digitálně. Jak nás naladit, se dozvíte zde. Na internetu nás snadno naladíte kdykoliv a odkudkoliv přímo na našich stránkách. Aktivní jsme i na Facebooku a Twitteru.

Jak naladíte Vltavu na digitálním rádiu DAB+

Digitální rádio DAB+ nabízí více stanic, kvalitnější zvuk a doprovodné grafické informace. Na přijímačích můžete přitom ladit i stávající vysílání v pásmu FM. Poradíme vám, jak přejít na digitální vysílání DAB+ a odpovíme na nejčastější dotazy. Pořady Českého rozhlasu Vltava budete moci poslouchat v nejlepší kvalitě a bez šumu. 
Kompletní informace o vysílání DAB+

Kontakt

Adresa:
ČRo Vltava
Vinohradská 12
120 99 Praha 2

E-mail:
vltava@rozhlas.cz

Telefon:
+420 221 552 600

S našimi redaktory se můžete seznámit na webu Lidé.

Ze zákulisí

Vysíláme často živě a také přenášíme řadu koncertů. Některé z nich i přímo organizujeme. Společně s lidmi z rozhlasového Centra výroby připravujeme slovesné vysílání – rozhlasové hry, četby ze světové literatury a dokumenty se širokým spektrem témat. Maximum obsahu se snažíme dávat, dovolují-li to autorská práva, na náš web k pozdějšímu poslechu.

Z naší historie

V roce 1964 vznikl III. program Československého rozhlasu profilovaný jako program pro náročného posluchače. Vltava začala vysílat 4. září 1972 v 8:55 znělkou ze Smetanovy stejnojmenné symfonické básně. Jejím posláním bylo původně „poskytování estetických zážitků posluchačům v míře co nejbohatší, rozšiřování poznání a vzdělání socialistického člověka“. Tlak komunistické normalizace se projevil v jediném slově, jinak je zaměření Vltavy na uměleckou tvorbu všeho druhu naprostou stálicí. S autory, kteří byli na černé listině komunistického režimu, redakce Vltavy spolupracovaly např. prostřednictvím tzv. „pokrývačů“, kteří skryli původní autory za své jméno.

Po Sametové revoluci, ještě do konce roku 1989, Vltava vysílala cyklus děl zakázaných autorů. V prostředí svobodného Československého rozhlasu (a od roku 1993 po rozdělení federace Českého rozhlasu) se stanice více věnuje i kulturní publicistice (například v ranním pořadu Mozaika, v hodinovém rozhovoru s hostem ve Vizitce nebo v podcastu Akcent).

Kontaktujte nás

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.

Newsletter

Chcete být informování o výjimečných pořadech, koncertech, rozhlasových hrách a dokumentech ve vysílání stanice Vltava? Přihlaste se k odběru našeho newsletteru. Neuniknou vám ani koncerty nebo setkání, které pořádáme.

Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů

Nejoblíbenější pořady

  • Vizitka | foto: Tomáš Vodňanský,  Český rozhlas

    Vizitka

    Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s) kulturou.

    Délka pořadu: 60 minut
    Vysíláme: pondělí – pátek 10:00, sobota, neděle 17:00
  • Osudy | foto: Tomáš Vodňanský,  František Novotný,  Český rozhlas

    Osudy

    Autentické vzpomínky významných osobností kultury a umění. Vyprávění o vlastním životě i o životech blízkých lidí. 

    Délka pořadu: 30 minut
    Vysíláme: po-pá 11:30–12:00
  • ArtCafé | foto: Tomáš Vodňanský,  Český rozhlas

    ArtCafé

    Objevujte témata a osobnosti mimo hlavní kulturní proud.

    Délka pořadu: 60 minut
    Vysíláme: každý všední den 17:02