Poklad je v každém z nás. Film O těle a duši, vítěz Berlinale, vstupuje do kin

27. září 2017

Vítězný film letošního berlínského festivalu je krajně neobvyklá love story o dvou zaměstnancích jatek.

Maďarský film O těle a duši o dvou pracovnících jatek, kteří příliš nezvládají komunikovat s lidmi ve svém okolí, ale zjistí, že spolu sdílejí stejné „jelení“ sny, natočila režisérka Ildikó Enyedi. (Mé XX. století ad.).

Její tolerantně, mile vyznívající novinka není dokonalý snímek, ale působí neokoukaně a obsahuje momenty svěžího humoru i přirozené intimity mezi dvěma lidmi, kteří stojí nesměle na okraji společnosti.

Hlavní protagonisté filmu O těle a duši. Zleva herec Géza Morcsányi, režisérka Ildikó Enyedi a herečka Alexandra Borbély

„Chtěla jsem filmem sdělit určitý silný pocit, stav mysli a stav duše. Nechtěla jsem vytvářet nějaké konkrétní metafory. Film to má být jednoduchý, měl by být vnímaný spíš srdcem než rozumem, protože je o obyčejných lidech, kteří v sobě mají poklad. Tak jako my všichni,“ řekla po světové premiéře k vyznění svého filmu režisérka. Možná právě tímto pojetím si získala nejen srdce hlavní poroty berlínského festivalu, ale také poroty FIPRESCI a ekumenické poroty a získala jednu z diváckých festivalových cen.

Čtěte takéBerlinale pod vedením oranžského vojáka Verhoevena riskovalo. Vyhrála maďarská romance z jatek

Představitelkou hlavní ženské úlohy je z filmu dosud neznámá slovenská Maďarka Alexandra Borbély, působící v budapešťských divadlech. Původně měla hrát jinou z rolí, psycholožku. „Ve škole nám učitelé říkali, že dostaneme jen takovou roli, která odpovídá tomu, jak vypadáme. Takže jsem šťastná, že mi někdo dal roli, která mi je velmi vzdálená,“ říká o své hrdince, která působí autisticky a somnambulně.

„Moje hrdinka má uzavřenou sexualitu. Jako kdyby zůstala dítětem. Nejdřív jsem zkoumala její vnějšek a pak mi při natáčení Ildikó pomáhala pocitovým vedením, které se nedá slovy dobře vyjádřit. Bylo to super.“

Rozhovor s Alexandrou Borbély poslouchejte v pořadu Slovo o filmu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio