Zpívat tak, aby bylo člověku dobře! Osudy slovenské sopranistky Magdalény Hajóssyové

26. listopad 2021

Rozhlasové vzpomínání mezinárodně uznávané slovenské pěvkyně a pedagožky. Magdaléna Hajóssyová v pětidílných vltavských Osudech bilancuje svou dlouholetou pěveckou kariéru a popisuje její proměny, zamýšlí se nad samotnou podstatou zpěvu a nechává nás nahlédnout do tajů pěvecké pedagogiky. Premiéru poslouchejte on-line.

Připravil: Daniel Jäger
Premiéra: 22. 11. 2021

Operní zpěv vystudovala Magdaléna Hajóssyová na bratislavské konzervatoři u Márie Smutné-Vlkové a VŠMU v Bratislavě u Anny Hrušovské. Své první divadelní angažmá získala v Slovenském národním divadle v Bratislavě (1971–1978), od roku 1978 byla osmadvacet let sólistkou Státní opery v Berlíně, na Slovensku nadále působila jako pěvecká sólistka Slovenské filharmonie Bratislava (1979–1989), pohostinsky vystupovala v Národním divadle v Praze, v České filharmonii, na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro ad.

Její operní činnost zahrnovala stěžejní role v operách Wolfganga Amadea Mozarta, německých romantiků (Carl Maria von Weber, Richard Wagner ad.), českých a slovenských autorů (Ján Cikker, Leoš Janáček, Antonín Dvořák, Bedřich Smetana) a v italských a francouzských titulech.

Od roku 1990 působí jako pedagog zpěvu na Akademii múzických umění v Praze, externě vyučuje rovněž na Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíně. Je řadu let členkou například Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, jíž je historicky první vítězkou (1966). Drží se zdánlivě jednoduchého pravidla: Zpívat tak, aby člověku bylo dobře! Aby tělo fungovalo na přirozeném základě.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.