Život Davida Galea

28. srpen 2003

Musí to být přání každého režiséra a noční můra distribučních společností. Natočit film, který jde napříč žánrovými škatulkami a je téměř nevtěsnatelný do některých z připravených propagačních kolonek. Alespoň nový počin Alana Parkera - Život Davida Galea je v tomto směru těžko uchopitelný. Ve zmiňované buňce si vysloužil podtitul thrilleru, zrovna tak by tam ale mohlo stát psychologické drama či politická krimi. Ať už na film půjdete s jakýmkoli očekáváním, je dost pravděpodobné, že ho nezklame.

Do Života Davida Galea (Kevin Spacey) se dostáváme poněkud natvrdo, totiž téměř od jeho smrti. Tři dny před Galeovou popravou za znásilnění spojené se zabitím se na návštěvu do texaské věznice dostavuje reportérka Bitsey Bloom (Kate Winslet), pověstná svou skandální nekompromisností, vybraná na přání odsouzeného. Má tři dny na to, aby v rámci rozhovoru s odsouzeným pro časopis jeho případ vyslechla, pochopila a pokusila se pomoci jeho spravedlivému řešení. Ne nevýraznou roli hraje i její sekundant - praktikant z redakce Zack (Gabriel Mann), funguje jako nezbytná podpora Bitsey, v odhalování případu také jako vhodný racionalizující doplněk. Gale není jednoduchou osobností, nástiny schizofrenního chování v jeho životě nalézt lze, přesto vše nasvědčuje tomu, že tento vzdělaný, duchapřítomný, milý a vtipný univerzitní profesor filosofie sedí ve vězení neprávem. Téměř stejný Kevin Spacey, jakého známe z Americké krásy, trochu rozpačitý, mírný, bezmocně sledující své skomírající manželství, má za zdánlivě nafingovanou vraždu dostat takový trest, jaký by v jiném z okolních států ani nebyl možný, trest, proti kterému mimo jiné organizovaně bojoval. Bitsey, zprvu sebevědomá až arogantní novinářka začne s prohlubujícím se kontaktem s Davidem jeho případu propadat a nabývat přesvědčení, že je schopna odhalit zatím neodhalené, což ji dokonale proměňuje - na konci filmu vystupuje jako ztracený posmutnělý a takřka pološílený případ pro psychiatra.

z filmu Život Davida Galea

To, jak se jednotlivé střepinky Galeova případu nakonec poskládají, je do posledního momentu nejasné a ten závěrečný vysazuje čakry jak hrdinům na plátně, tak napnutým divákům. Práce s napětím je koneckonců tím, v čem Parker exceluje už dlouho - pokud mu v tomto prospěla praxe v reklamní branži, pak zaplaťpánbu za ni. Film však není jen tím thrillerovým nervákem, ze kterého když se oklepeme, vytěsníme jej z mysli (v tom, i v oné mozaikovitosti se do jisté míry podobá zde nedávno zmiňované Identitě. Kromě hlavní dějové linie je zde rozehrána spousta dalších témat; ať už to je dodnes sporné a zpolitizované znovuobnovení trestu smrti v některých státech USA, přerod člověka při kontaktu se samotnou hranicí života, oddání se myšlence, ideji, pravdě, nakonec i vědomá sebedestrukce. Klobouk dolů také před scenáristou Charlesem Randolphem!

Z filmu Život Davida Galea

Parker nenechá diváka vydechnout. Tam, kde by film mohl při předávání potřebných fakt k orientaci v ději ztratit na tempu, dodá tajemného muže v klobouku, který investigativní pár sleduje, když se unavení hrdinové vrátí do motelu, místo očekávatelného milostného zajiskření mezi novináři (které by dalo šanci k odpočinku) pověsí po lynchovsku do pokoje černou videokazetu etc... Nepředvídatelnost děje, nedoříkávání nezbytně nutného, zapojování divácké imaginace, to jsou jasné devizy tohoto díla a mohly by sloužit jako čítankové vzory pro studující filmaře. Když se k nim přidá ještě výrazné sdělení podpořené po formanovsku živým společenským problémem, není důvodu hledat na výsledném díle zásadnější výtky.

Z filmu Život Davida Galea

Oficiální stránky filmu

Život Davida Galea (The Life of David Gale) (USA, 2003) Hrají: Kevin Spacey (David Gale), Kate Winslet (Elizabeth Bitsey Bloom), Laura Linney (Constance Harraway), Gabriel Mann (Zack); Hudba: Alex Parker; Kamera: Michael Seresin; Scénář: Charles Randolph; Režie: Alan Parker; 125 minut, titulky

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.