Žijme zdravě, ať nedopadneme jako Tycho de Brahe. Národní muzeum chce nejen vzdělávat, ale i bavit, říká ředitel Michal Lukeš

20. únor 2024

V loňském roce představilo Národní muzeum čtyři velké výstavní projekty, které přispěly k rekordnímu počtu více 1,4 milionu návštěvníků, což je meziroční nárůst o 140 tisíc. Co Národní muzeum plánuje na Rok české hudby a kdy bude veřejnosti představen unikátní nález levé spodní čelisti dosud neznámého druhu šelmy? Poslechněte si celý rozhovor s ředitelem Národního muzea v Praze Michalem Lukešem a ředitelem Přírodovědeckého muzea Jiřím Frankem.

Úspěšné výstavy, nárůst návštěvníků a návštěvnic – to všechno byl loňský rok v Národním muzeu. Jaký moment z loňska by chtěli podtrhnout naši hosté? „Důvodů k radosti bylo více – otevření výstavy Baroko v Bavorsku a v Čechách, otevření Dětského muzea… Nejvíc mě ale potěšilo, že nás mají lidé rádi, že se k nám vrací a že odchází spokojení,“ komentuje ředitel Národního muzea Michal Lukeš loňský rok v Národním muzeu. A ředitel Přírodovědeckého muzea Jiří Frank dodává: „Na poli vědy mě samozřejmě potěšil i přístup našich zaměstnanců a vědeckých pracovníků, kdy jsme uzavřeli pětiletý cyklus vědy a výzkumu poměrně úspěšně – s nejlepším hodnocením, které jsme mohli získat.“ 

Historická budova Národního muzea

To byl loňský rok, co čeká návštěvníky a návštěvnice letos? Rok 2024 je bohatý na různá výročí, řada kulturních institucí se například připojí k Roku české hudby, Národní muzeum nevyjímaje. Osobností Bedřicha Smetany se inspirují například výstavy Obnovená krása divadelních kostýmů Smetanových oper a výstava Má vlast, která připomene nejen Smetanovy skladby, ale dozvíme se na ní něco i o těle Bedřicha Smetany. 

Spodní čelist šelmy z Valče

Už od června letošního roku se budou moci seznámit návštěvníci v přírodovědné expozici Národního muzea Okna do pravěku s unikátním nálezem levé spodní čelisti, který patřil dosud neznámému druhu pravěké šelmy. V čem spočívá unikátnost nálezu a proč trvalo jeho zveřejnění dlouhých 7 let?

Poslechněte si, na jakých dalších zajímavých výzkumech se ještě Národní muzeum podílelo. Na co zemřel Tycho de Brahe? Jak se rekonstruuje nejstarší lidský genom moderního člověka a kdy bude možné ve sbírkách muzea vidět nejenom samotnou lebku, která k výzkumu sloužila, ale i rekonstrukci podoby ženy, které patřila? A v neposlední řadě se v rozhovoru také dozvíte, jaký program chystá Národní muzeum na rok 2025, kdy si bude mimo jiné připomínat 100 let od převzetí archeologické sbírky Eduarda Štorcha. Můžeme se těšit na výstavu, která připomene autora Lovce mamutů? 

autor: nav

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.