Poslední šachmat. Osudy šachového velmistra Lubomíra Kaválka

27. červenec 2022

Lubomír Kaválek byl jednou z největších osobností nejen našeho, ale i amerického a světového šachu. Poslechněte si jeho rozhlasové vzpomínky, které před časem natočil pro vltavské Osudy. 

Připravil: Jiří Vondráček
Natočeno: v roce 2011
Technická spolupráce: Miloš Kot

Lubomír Kaválek se narodil se 9. srpna 1943 v Praze. Po jedenáctiletce studoval na Vysoké škole dopravní v Žilině a na Fakultě novinářství Karlovy univerzity v Praze. Pracoval ve sportovních redakcích deníku Práce a Mladé Fronty. V roce 1965 se během půl roku stal z národního mistra mezinárodním mistrem a posléze velmistrem. Hrál ale pouze čtyři mistrovství Československa, přičemž v roce 1962 se stal v devatenácti letech nejmladším československým přeborníkem.

Lubomír Kaválek (2002)

Po sovětské okupaci v roce 1968 odešel Lubomír Kaválek do emigrace. Nejprve žil dva roky v Německu, v roce 1970 odešel do USA, kde studoval slavistiku. Zde se stal šachovým profesionálem a hned o rok později se dostal do první světové desítky. Vyhrál přes dvacet mezinárodních turnajů. Reprezentoval mnohokrát jak Československo (v letech 1964 a 1966), tak později Spojené státy na šachových olympiádách. Jako vedoucí hráč amerického týmu získal jednu zlatou (Haifa 1976) a pět bronzových medailí, což je nejvíce ze všech amerických hráčů, a během své šachové kariéry trénoval řadu významných šachistů. 

Kromě toho byl vynikajícím šachovým organizátorem a žurnalistou. 24 let byl šachovým dopisovatelem a sloupkařem v deníku Washington Post (1986–2010), v poslední době byl šachovým reportérem internetového deníku Huffington Post. Přispíval do řady novin a časopisů a je autorem několika turnajových knih. Lubomír Kaválek zemřel 18. ledna 2021 americkém Restonu.

autor: jvk
Spustit audio

Související