Ze všech sirek poslední zápalka

28. září 2014

V zářijovém pokračování cyklu Hry a dokumenty nové generace uslyšíte premiéru původní rozhlasové hry Ze všech sirek poslední zápalka. Groteskní příběh loutkoherce uvrženého do víru oblastního divadelního festivalu v rozhlase zrealizoval Petr Vodička. Autorem textu je SdCh – pod zkratkou se ukrývá renesanční osobnost dramatika, básníka, spisovatele a výtvarníka Miloslava Vojtíška. Oba tvůrci budou po odvysílání hry debatovat ve studiu Čajovny s dramaturgyní Klárou Novotnou.

Ač nikdy nestudoval na žádné umělecké škole, proniká Miloslav Vojtíšek svou osobností i dílem do celé řady tvůrčích oblastí a zanechává po sobě výraznou, neopakovatelnou stopu. Českou dramatickou tvorbu obohatil mimo jiné rozsáhlým souborem tří trilogií (Česká/Umělecká/Lidská), v nichž postupně přechází od loutkové podoby k činoherní. K uvádění svých her a rozvíjení formy scénického čtení provozuje Dramatický seminář Varlén, loutkohry uvádí v rámci stejnojmenného loutkového semináře. Vydává u nakladatelství Divus a Rubato, publikuje v kulturních periodikách A2, Svět a divadlo, nahrává u značky Polí 5, samostatné výstavy měl v Divus Prager Kabarett galerii a Moravské galerii v Brně. Je rovněž frontmanem bigbeatové kapely Ruce naší Dory. Má na svém kontě dvě Ceny Alfréda Radoka a cenu Muriel.

Hra Ze všech sirek poslední zápalka vzešla z dramatické soutěže vypsané Českým rozhlasem u příležitosti oslav devadesátého výročí jeho vzniku. Režisér, ale rovněž autor, herec a zakladatel kapely Orchestr Posledního dne, Petr Vodička se jejího rozhlasového nastudování ujal po úspěšné realizaci vlastní pohádky Babu a papoušek. Spolu se zvukovým mistrem Dominikem Budilem a zvukovým designérem Filipem Skuhrovcem se rozhodli vykročit ze studia a natočit příběh z divadelního prostředí na skutečném jevišti. Prostor a zázemí pro toto dobrodružství poskytlo Žižkovské divadlo. Na jeho jevišti, tentokrát však v roli rozhlasových interpretů, se ocitli Vladimír Javorský, Miroslav Hanuš, Jan Vondráček a Hana Seidlová.

02723076.jpeg

O tom, jak dopadlo netradiční rozhlasové natáčení, se můžete přesvědčit při poslechu inscenace v nedělní Čajovně 28. září. Celý následující týden pak bude možné hru slyšet za záznamu v iRadiu.

Spustit audio