Začíná 24. ročník queer filmového festivalu Mezipatra. Letos Na rozcestí

2. listopad 2023

Letošní queer filmový festival Mezipatra nás přivede na rozcestí. Takové je totiž jeho téma. Na rozcestí se ocitají hrdinové deseti celovečerních filmů, které budou soutěžit o hlavní cenu poroty. Různá rozcestí nás čekají v dokumentech i v krátkých snímcích – festival přináší 69 filmů s LGBTQ+ tématikou z 27 zemí. A z řady těchto zemí přijedou filmoví tvůrci. Od 10. lisopadu festival pokračuje v Brně.

Myslím, že na rozcestí se ocitáme všichni každý den našich životů. A jsou to jak taková malinká rozcestí, jako třeba na co půjdeme na Mezipatrech do kina, tak i třeba to, jak naším rozhodnutím ovlivníme celou společnost,“ říká programová koordinátorka Kristýna Genttnerová. 

Každý by si měl uvědomit, že stojí na rozcestí a to co dělá ovlivní všechny kolem něho. Ať už je to rodina, přátelé…
Kristýna Genttnerová

Festival začíná dnes večer v kině Lucerna filmem Ohňostroje. „Ten film je takovou epickou love story. Je to příběh opravdu syrové ryzí lásky mezi dvěma chlapci, kteří žijí na Sicílii v 80. letech. Film byl natočen podle skutečné události. Oba hrdinové žijí v prostředí, které jim vůbec nepřeje – jde o velmi homofobní prostředí. Ten film přesně vypovídá o tom, jak když člověk stojí na nějaké křižovatce a musí jít za svojí láskou a věří, že to dobře dopadne, tak je to ten správný krok. I kdyby ta láska měla trvat jen pár momentů nebo pár dnů, tak vždycky stojí za to jít do boje a bojovat za to, být svobodný a za to, být milován,“ představuje Kristýna Genttnerová zahajovací snímek Mezipater.

Na programu jsou i snímky, které už získaly ceny na jiných festivalech, jako například film 20 tisíc druhů včel. Osmiletá Sofía Otero si odnesla Stříbrného medvěda za výkon v hlavní roli jako nejmladší herečka v historii Berlinale. „20 tisíc druhů včel je o malé holčičce, která si začíná uvědomovat svoji trans identitu. Její maminka má tři děti, o které se musí starat a je na to sama. Shání si práci, která by dokázala celou rodinu uživit. Je sochařkou a k práci používá včelí vosk, což je velmi poetické. A malou holčičku a její dva sourozence bere na prázdniny k babičce. (…) Ten film krásně vykresluje mezigenerační dialog – jak si často rozumíme a jak si také často nerozumíme,“ popisuje snímek ředitel festivalu Pavel Bicek.

Některé filmy na festivalu uvedou přímo jejich tvůrci. Festival navíc nabízí nejen celovečerní snímky, ale také krátké filmy, animované filmy, dokumenty a doprovodný program – ať už se jedná o přednášky, diskuse nebo zahajovací a závěrečné party.

Na jaké další zajímavé snímky se můžeme těšit? Proč není v nabídce festivalu ani jeden český dokumentární film s queer tematikou? Bude možné někde vidět vítězné snímky Mezipater? Poslechněte si celý rozhovor s ředitelem Pavlem Bickem a s programovou koordinátorkou Kristýnou Genttnerovou.

24. ročník queer filmového festivalu Mezipatra bude probíhat od 2. do 9. 11 v Praze a od 10. do 17. 11.v Brně. Podrobný program naleznete na webu festivalu.

autor: nav
Spustit audio

Související