Za architekturou, módou a designem do Benátek, Brna i Prahy

2. říjen 2010

Na několik virtuálních výletů vás zve další pokračování magazínu o designu Řeč věcí. Nejprve vás Jan Tůma zavede do Benátek na tamní architektonické bienále a následně se s ním můžete ohlédnout za letošní soutěží o titul Top Styl designer, která proběhla v rámci veletrhů Styl a Kabo v Brně. V rubrice Jaroslavy Haladové se pak dozvíte, co nabídne svým návštěvníkům nadcházející pražská přehlídka Desigblok.

Na 127 místech po celých Benátkách probíhá od konce srpna až do 21. listopadu dvanáctá mezinárodní přehlídka architektury. Českou republiku zastupuje architekt Martin Rajniš se svými „dutými hráněmi“, stavbami z na sebe rafinovaně naskládaných trámů a prken. O české expozici mluvil Jan Tůma s kurátorkou Radomírou Sedlákovou a ředitelem Sbírky moderního a současného umění NG v Praze Tomášem Vlčkem.

Titul Top Styl Designer si z letošních veletrhů Styl a Kabo v Brně odnesla mladá návrhářská dvojice Michala Bětíková a Anna Marešková. I s nimi uslyšíte v Řeči věcí rozhovor.

A na závěr vás organizátoři přehlídky Designblok Jana Zielinski a Jiří Macek pozvou na blížící se dvanáctý ročník tohoto souboru výstav a akcí, díky nimž Praha ožije od 5. do 10. října designem. Centrem všeho dění, tzv. Superstudiem, bude tentokrát rozsáhlá budova nad bývalým legendárním klubem Belmondo v Bubenské ulici 1 přímo u stanice metra Vltavská.

Fotografie z české expozice na benátském bienále i ukázky prací několika tvůrců, které představí letošní Designblok, najdete v přiložené galerii.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.