Za architekturou do Havířova, Kostelce a Klatov

4. září 2012

V desítkách měst a městeček se o víkendu 29. a 30. září bude slavit mezinárodní Den architektury. Oslavy pořádá občanské sdružení Kruh a vy se díky nim můžete vydat mezi domy na přednášky s architekty svázanými s daným místem.

Myšlenku oslav a program procházek přijde do úterní Čajovny 4. září představit zakladatelka Kruhu, architektka Marcela Steinbachová. Vše najdete i na webu www.denarchitektury.cz.

Podrobněji se hned během vysílání podíváme do třech měst. Na místě, kde stojí Havířov, byly ještě po konci druhé světové války louky a pár osad. Během pár let vyrostlo město, ubytovna pro tisíce horníků. Část staveb vznikla v duchu socialistického realismu, Havířov se ale může chlubit i svým „bruselem“. Vrcholnou ukázkou tzv. bruselského stylu je hlavní vlakové nádraží, budova z let 1964 až 1969 postavená podle návrhu architekta Josefa Hrejsemnou. Pokud ji chcete vidět, spěchejte. I přes protesty odborníků se totiž bude na jaře příštího roku bourat, aby na jejím místě mohl vyrůst moderním přepravovacím požadavkům vyhovující terminál. O iniciativě za záchranu nádraží i o další pozůstatcích „havířovského bruselu“ přijde mluvit architekt Adam Guzdek.

Oproti tomu Kostelec nad Černými lesy byl ze vsi na městečko povýšen už v roce 1489. Dnes ve městě bydlí asi 3 400 lidí, najdete tam zámek ze 16. století, kapli, kostely, bývalý pivovar. A nejspíš i moderní architekturu. O jejích osudech bude v neděli 30. září mluvit během deseti kilometrové procházky architekt Marek Kopeć. A předtím vás přijde do studia osobně pozvat.

02711563.jpeg

Klatovy leží velikostí se svými dvaadvaceti tisíci obyvatel někde mezi Havířovem a Kostelcem a nejspíš fungují jako řada jiných, podobně velkých sídel. Pyšní se řadou památek, ale také takřka desítkou supermarketů, paneláky a rušnou silnicí protínající město. Na to, jak neduhy Klatov vyléčit a příjemná místa vytěžit, se zaměřil workshop 10 x 10 nápady pro Klatovy, který zorganizovala městská architektka Eva Brandová. Svoje tipy poslaly desítky architektů, na městě je, které nápady zrealizuje. Na prohlídku Klatov s Evou Brandovou můžete vyrazit v sobotu 29. září, zároveň ji jako poslední z hostů uslyšíte v úterní Čajovně 4. září.

Pořad připravila a moderuje Jarka Haladová, hudbu vybírá Tomáš Dvořák.

Spustit audio