Za Adolfem Branaldem

8. říjen 2010
Fonogramy

Když přede dvěma lety v září zemřel spisovatel Adolf Branald, stalo se to pouhých několik dnů před jeho úctyhodnými 98. narozeninami. Tvůrce, který byl osobně svědkem dění téměř celého 20. století, zanechal po sobě velký počet literárních děl, jež námětově čerpala z mnoha oblastí lidské činnosti. Všechny příběhy, které ve svých románech spřádal, zejména pak všechna prostředí, poznal na vlastní kůži.

Pocházel z herecké rodiny, odtud také pramení hlavní motivy jeho knih Stříbrná paruka nebo Skřínka s líčidly. Prošel mnoha zaměstnáními a odlišnými profesemi, byl bankovním úředníkem, knihkupcem, agentem prodávajícím motorový olej – zde načerpal námět ke své patrně nejslavnější knize Dědeček automobil. V době svých největších autorských úspěchů byl čas od času hostem v rozhlase.

Z nahrávek, jež se dodnes v archivu Českého rozhlasu uchovaly, sestavil Jiří Hubička střihový pořad, který je věnován nedožitým stým narozeninám Adolfa Branalda, jež jsme si připomněli 4. října.

Fonogramy s názvem Za Adolfem Branaldem uvede Český rozhlas 3 – Vltava v pátek 8. října v 16 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.