Fonogramy – Chůze po tenkém ledě aneb To vám jednou v SSSR.

25. únor 2011
Fonogramy

Pouhých dvanáct let dělilo v roce 1960 rozhlasové tvůrce od únorových událostí roku 1948. Za tu dobu prošla naše společnost několika fázemi vztahu k "bratrskému a hrdinnému" Sovětskému svazu. Od spontánního poválečného nadšení, přes nadšení vynucené až po postupné vystřízlivění, které se během dalších let projevilo tzv. Pražským jarem 68.

Páteční Fonogramy nabídnou setkání s jednou ze zmíněných fází vztahu naší společnosti k Sovětskému svazu. Redaktorka Dita Skálová, autorka legendárních Sedmilhářů, Rady moudrých a dalších nezapomenutelných programů, je v našem archivu podepsána také pod pořadem "To vám jednou v SSSR". Jde – podobně jako u Sedmilhářů – o historky ze života, nutně však v tomto případě spjaté s východním sousedem tehdejšího Československa.

Autorka i vypravěči byli postaveni před nutnost pohovořit o SSSR. Nesměli přitom urazit, ale vnitřně byli už dávno prosti slepého obdivu vůči "první zemi socialismu". Co teď s tím? Jak říci pravdu, neadorovat, ale také neočernit? Každý z vypravěčů na to šel po svém. Této "chůze po tenkém ledě", jak zní nadpis Fonogramů Tomáše Černého, se zúčastnil například i Zdeněk Jirotka. Fonogramy vysíláme v pátek 25. února v 16:00.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.