Z Německa: Frankfurtský kulturní pas

4. březen 2010

Frankfurtský kulturní pas umožňuje sociálně slabým občanům držet krok s kulturním děním města. Navštěvovat muzea, ale i sportovní zápasy, chodit na koncerty a přestat se cítit jako paria. Kultura je pro veřejnost a proto také musí být přístupná všem.

Na prvním německém televizním programu popsal jeden nezaměstnaný středoškolský učitel svou momentální situaci: "Pokud máte stále ještě dilema, či naplnit ledničku nebo jít na koncert, jste sociálně slabý kulturní člověk. Do této kategorie myslím momentálně patřím".

Frankfurtský Kulturní pas tato dilemata částečně řeší. V srpnu 2008 vznikla společnost ,Kultura pro všechny'. Nápad zavést Kulturní pas měl jeden z jejich iniciátorů Götz Wörner. Bývalý úspěšný hudební producent pobíral v minulých letech sociální podporu a věděl tedy velmi dobře z vlastní zkušenosti, co to znamená, ocitnout se ve Frankfurtu, městě s pestrou kulturní nabídkou, mimo hru.

Nápad to není úplně nový, spíše jakési rozšíření již stávajícího. Po řadu let existuje ve velkoměstě nad Mohanem tzv. Pas-Frankfurt. Je určen pro sociálně slabou vrstvu obyvatelstva - nezaměstnané s minimální podporou, studenty se sociálními stipendii, důchodce s malou rentou anebo svobodné matky a azylanty. Držitelé tohoto průkazu jezdí veřejnou dopravou, plavou v městkých bazénech, chodí do ZOO a do botanické zahrady - vše zadarmo. Podmínkou udělení pasu je mít ve Frankfurtu stálé bydliště a doložit nízký resp. nulový výdělek.

Všichni výše jmenovaní teď mohou do své tenké peněženky zasunout další plastikovou kartičku, graficky vypravenou motivem jednoho z Chagalových obrazů. Za symbolický poplatek jednoho eura ročně mohou navštěvovat kulturní akce smluvních partnerů. Na příslušných, vzorně ošetřovaných a pravidelně aktualizovaných webových stránkách, leží jejich seznam, který stále roste. Podílet se na tomto záslužném projektu, se stalo prestižní otázkou: na seznamu figuruje již většina frankfurtských muzeí, Dům literatury, divadla, hudební festivaly, sportovní a jazzové kluby, kabarety a dokonce i jeden cirkus.

Neuspokojivý hospodářský vývoj posledních let a z něj rezultující drastický nárůst nezaměstnanosti se promítá už i do středních vrstev obyvatelstva. Leckteří z nich si život bez kultury vůbec nedovedou představit. Ve Frankfurtu žije podle oficiální statistiky 85 tisíc dospělých, mládeže a dětí z podpory. Toto číslo se zvyšuje o neznámý počet obyvatel, kteří sice pracují, ale vydělají tak málo, že sotva vyžijí. Návštěva kina nebo divadla je pro ně nemyslitelná. Tito lidé jsou ochuzeni i kulturně a intelektuálně. Nejhorší dopad má tato situace na děti. Projekt "kulturní kreditní karty" chce zahrnout všechny chudé i zchudlé..

V Německu ještě nikdo, kdo se pro tuto smrt dobrovolně nerozhodl, nemusel umřít hlady. Nyní nabízí stát doplňkovou kulturní potravu.

autor: Eva Novak
Spustit audio