Z filmového multimediální. Festival Finále Plzeň mění tvář

22. září 2023

Film-iálový inter-kino-vizní. Takhle dnes pořadatelé svému festivalu říkají. Je to charakteristika poněkud krkolomná, ale výstižná. Finále rozšiřuje nabídku žánrů i teritorií, odkud nabízené tituly pocházejí. A organizátoři by taky rádi přitáhli do kin více mladých lidí – v programu jsou i pořady, které cílí vysloveně na teenagery.

Lenka Tyrpáková, nová umělecká ředitelka festivalu Finále Plzeň

Český a slovenský film ovšem pořád dominuje. Programovému vedení festivalu se i letos podařilo získat mnohé novinky ještě před jejich distribučními premiérami. Týká se to třeba snímků Hadí plyn, Úsvit, Přišla v noci nebo Citlivý člověk. Ke všem přijedou i atraktivní tvůrčí delegace a diváci s nimi budou moci debatovat. Kapitálním úlovkem je i polský snímek režisérky Agnieszky Holland nazvaný Hranice. Vypráví o uprchlících na polsko-běloruské hranici. Film s českou koprodukční účastí vzbudil v Polsku doslova poprask, někteří politici zahrnuli paní režisérku hrubými urážkami. Do našich kin vstoupí Hranice koncem října, ale v Plzni je k vidění už teď.

„Premiéry a předpremiéry jsou vždy spolehlivým tahákem všech filmových festivalů a já jsem opravdu moc ráda, že si filmoví tvůrci vybrali právě náš festival pro uvedení svého díla k takto exkluzivní projekci, shrnuje ředitelka plzeňského Finále Eva Veruňková Košařová. Kvalitnímu programu přispívá i nová umělecká ředitelka Finále. Po téměř dvaceti letech strávených ve strukturách karlovarského festivalu se jí stala Lenka Tyrpáková. Popřejme jí v nové pozici hodně štěstí.

Ke slovu se v Plzni dostanou i seriály a zajímavé solitéry, ať už televizní či internetové. Namátkou: špionážní Extraktoři, vztahová Mozaika či apelativní #annaismissing. Nestor českých režisérů Jiří Svoboda pak na festivalu představí svůj televizní opus, kriminálku Cesta do tmy. Jeho účast bude pro festival velkým svátkem. Vedle něj do Plzně dorazí i řada dalších hvězd, režiséři, herci, producenti, muzikanti, divadelníci… Na Finále bude zkrátka živo.

Spustit audio

Související