Jim Carrey nám před lety napsal, že Andy Kaufman by s Milošem Formanem zase rád točil, říká David Brabec z Finále Plzeň

12. březen 2020

Jestli koronavirus dovolí, 33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň se v tradičním termínu v dubnu uskuteční v plném rozsahu. Hostem čtvrteční Vizitky byl festivalový spolupracovník, ale také básník, herec a potomek kardinála Josefa Berana David Brabec. S Janem Anderlem mluvil i o tom, proč má rád Zuzanu Navarovou, píseň Man On the Moon anebo muže stejných iniciál Davida Bowieho.

Jedenadvacet let je s filmovým festivalem Finále Plzeň spjatý David Brabec. Spolupracovat s ním začala na civilní vojenské službě a dnes je členem komise, která do festivalové soutěže vybírá dokumentární snímky.

Když Kosmo poráží Pustinu

Festival zaměřený na tuzemskou kinematografii je podle něj v plzeňském regionu důležitým prostorem pro prezentaci filmů, které v místě distribucí prošly bez povšimnutí anebo se do ní vůbec nedostaly. Zajímavým aspektem je podle něj i zahraniční porota, jež rozhoduje o majitelích Zlatých ledňáčků v jednotlivých kategoriích. „Například v roce 2017 vyhrál v soutěži cyklické tvorby satirický seriál Kosmo, který porazil Pustinu. Tohle nikdo nečekal, mysleli jsme si, že ty naše národní legrácky nemůžou zahraniční porotci pochopit,“ říká David Brabec.

Seriál Kosmo

Do filmu se David Brabec zamiloval na střední škole a dnes ho externě vyučuje na Fakultě filozofické Západočeské univerzity. I ve Vizitce si nechal zahrát filmovou hudbu, skladbu Man On the Moon z filmu Miloše Formana Muž na měsíci. Zároveň vzpomněl na historku s Jimem Carreym, jenž si ve snímku zahrál hlavní roli stand-up komika Andyho Kaufmana a jeho alter ega Tony Cliftona.

„Když jsme před patnácti lety na festivalu dělali Formanovu retrospektivu, Jim Carrey nám poslal ručně psaný dopis, že Andy by s Formanem ještě někdy rád spolupracoval, zatímco Tony říká, že Miloš je hochštapler a už s ním nechce mít nic společného.“

33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň

Píšu poezii, která mi není podobná

I skladby Zuzany Navarové (Ve Vizitce zazněla píseň Hrr na ně) jsou pro Davida Brabce důležité, a to zejména kvůli práci s českým jazykem. Sám Brabec se přes skládání písniček pro v současné době spící soubor Antidivadlo dostal k psaní poezie. „To, co vydávám, je asi dost jiné, než jak působím na venek,“ říká Brabec. „Najednou ze mě začaly proudit texty, které nebyly rýmované, tu a tam byly dost temné. Urodilo se několik básní, které jsem před pěti lety vydal ve sbírce Mince zpod jazyka.“ Loni navázal sbírkou Rozložené akordy, z níž ve Vizitce zazněla ukázka.

Víru v Davidu Brabcovi probudil praprastrýc kardinál Josef Beran (1888 – 1969), jehož ostatky dnes leží v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. „Byl to politický vězeň, člověk, který strávil patnáct let v domácím vězení a který byl pro svou víru ochotný položit život,“ konstatuje Brabec. Sbírka Rozložené vznikala ve stejné době, kdy o svém předkovi chystal v Plzni výstavu.

Poslechněte si celou Vizitku, ve které David Brabec mluví o působení alternativního plzeňského Antidivadla, o svých oblíbených scénách a také o tom, jak vnímá současnou politickou scénu.

 

autoři: Hana Slívová , Jan Anderle
Spustit audio