Z červánků mého mládí, Čaroděj, Výstřel v lese. Poslechněte si povídky šumavského spisovatele Karla Klostermanna

10. červenec 2023

Karel Klostermann, přezdívaný též spisovatel Šumavy, Faustin nebo Doubravský, byl český spisovatel německého původu. Narodil se v roce 1848 do lékařské rodiny žijící v hornorakouském městě Haag. Rodině se ale moc nedařilo, a tak se Klostermannovi nedlouho po chlapcově narození se všemi deseti dětmi přestěhovali do Sušice. Zde Klostermann objevil lásku Šumavě a právě šumavskému kraji zasvětil většinu své tvorby. Povídky poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Z červánků mého mládí
Účinkuje: Václav Neužil
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno: v roce 1973
 
Čaroděj
Účinkuje: Josef Nechutný
Připravila: Petra Kosová
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu, 2006
 
Výstřel v lese
Připravila: Hana Krejčová
Účinkuje: Jan Dvořák
Režie: Aleš Vrzák
Technická spolupráce: Michal Kolář
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu, 1998
 
Červené srdce
Připravila: Hana Krejčová
Účinkuje: Petr Šporcl
Režie: Otakar Bílek
Technická spolupráce: Pavel Schober
Natočeno: v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu, 1993 
 
Schovanec
Připravil: František Šalé
Účinkují: Drahomíra Kočová, Jan Křapa a Vladimír Krátký
Režie: Eva Řehořová
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu, 1993
 
Čemu se ve světě lidé naučí
Účinkuje: Apolena Veldová
Připravila: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu, 2021
 
Slepičí vojna
Účinkují: Dagmar Pušová a Miloš Hlavica
Připravila: Marta Kussová
Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno v roce 1991
 
Povídky uvádíme ke 100. výročí úmrtí autora.

V jeho črtách se objevovaly obrazy sklářů, lesních dělníků, vesničanů, zemědělců, přičemž se často zaměřoval na detailní vystižení jejich povahových rysů. Kromě osob se ale Klostermann se stejnou vášní věnoval i neporušené šumavské krajině, kterou obdivoval a opěvoval, protože se v ní objevovaly horské bystřiny, proudily tam potoky a říčky, rozprostírala se temná jezera. Moc dobře si uvědomoval také tíživou sociální situaci mnohých obyvatel tohoto území, kterou často v dílech tematizoval. 

Z červánků mého mládí

Rozsáhlé vzpomínky Karla Klostermanna zůstaly dlouho ve stínu jeho románů a povídek, autor si je psal především pro vlastní potěšení. Jako první dílo uvádíme výběr Z knihy Červánky mého mládí v interpretaci Václava Neužila st. V roce 1973 natočil režisér Vladimír Tomeš.

Čaroděj

Povídka Čaroděj ze sbírky V srdci šumavských hvozdů je vyprávěním o těžkém životě na vsi, který se možná na první pohled jeví idylicky, ale pravda je jinde. Dostáváme se do nejmenované vesnice v období podzimu. Úroda byla bídná, dřeva v lese málo, ale v hospodě se i tak všichni veselí. Jedním z místních je i Lukáš, o kterém se traduje, že umí zaříkávat zvířata. Proto se ho všichni bojí a pro jistotu si ho předchází, ačkoliv je to jeden z velkých chudáků bez majetku. Když se v hospodě nečekaně objeví bývalý soused, který nyní žije v daleké Brazílii, bojácní vesničané dostanou nápad, jak se Lukáše nadobro zbavit...

Výstřel v lese

Výstřel v lese patří do souboru povídek Lístky šumavské epopeje, který vyšel až po Kolstermannově smrti v roce 1983. S příchodem chladného podzimu se vrací do svých domovů všichni obchodníci, řemeslníci, stavitelé ze všech končin světa s velkými úsporami. Špatné spaní ale přináší myslivcům, hajným a lesníkům, pro které příchod světáků znamená časté krádeže a pytláctví. Jedním ze světáků je i mladý Matouš, jenž se zamiluje do dcery lesmistra, krásné Barbory. Lásce ovšem není přáno a na Matouše se chystá lest.

Červené srdce

Služebná Anežka prostého ducha a kolomazník Adam, dva mladí lidé z šumavské vesnice. Zdá se, že osamělost obou je možná svede dohromady. Jenomže Adam kvůli udržení živnosti souhlasí se sňatkem s mladou svobodnou matkou a Anežka cítí, že jí uniká jediná životní šance. Nešťastná Anežka pověsí do kapličky u cesty červené dřevěné srdce a denně se tam modlí za svou lásku. Poťouchlý krejčí zneužije její prostoduchosti a navrhne údajné kouzlo, kterým získá Adama zpět. Hloupý žert málem skončí tragédií a několika lidem obrátí život naruby. 

Schovanec

Nedaleko Mádru stála osamělá chata v drsném horském kraji, kde si lidé váží víc tepla než světla, kde se bojí jedině zimy. Žil v ní starší pár, nemluvný muž a osamělá žena – syn zemřel na vojně a dcera se provdala jinam. Jednoho dne se žena vrátila s malým chlapcem na zádech. Syn její nebožky sestry u pěstounů vyrůstal jako pravé lesní dítko a naučil se všemu, co je pro takový život potřeba. Ve volném čase rád chytal ptáčky a kvůli této zálibě vzniklo nepřátelství s tetinou kočkou. To bylo nakonec osudné oběma. Povídka vypráví o tragédii, kterou zapříčiní zdánlivá drobnost, o vině, výčitkách, činech, které nelze vzít zpátky. 

Čemu se ve světě lidé naučí

Humorný příběh o jednom světákovi ze šumavských Nezdic, který si neporadil s krávou, prasetem a nakonec ani se svojí ženou.

Slepičí vojna

Povídka je drobným připomenutím tohoto spisovatele Šumavy, který v literatuře patří do 19. století, avšak způsobem nazírání přírodních procesů nás dodnes inspiruje.

Spustit audio

Související