William Shakespeare: Zkrocení zlé ženy

Nejslavnější a nejduchaplnější milostný souboj všech dob.

Poslouchejte na Vltavě 27. února 2016 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 4. března 2016.


O tom, jak se muži a ženy krotí láskou, se můžete přesvědčit v rozhlasové inscenaci oblíbené komedie Williama Shakespeara. Svéráznou ústřední mileneckou dvojici tentokrát ztvárnili Barbora Hrzánová a Otakar Brousek ml.

I když učení shakespearologové vedou spory o tom, zda Zkrocení zlé ženy není vůbec první komedií velkého alžbětinského dramatika, není to podstatné. K nejranějším Shakespearovým komediím sice Zkrocení patří, ale prozrazuje už pero skutečného mistra.

03131401.jpeg

Italská Padova je zde kulisou pro originální milostné zápolení dvou silných osobností, Petruchia a Kateřiny, které se vymykají z konvencí své doby. Jejich souboj je plný vtipných nápadů a osobitého humoru, ale i pochopení, hlubokého citu a vzájemného respektu. Kdo bude textu pozorně naslouchat, pochopí, že nejde o manifestaci hrubé mužské síly, které se musí Kateřina podrobit, protože to ženský úděl žádá, ale o svobodné rozhodnutí hrdé a samostatné ženy, jež zná svou cenu. Hra vás přesvědčí, že velký dramatik nebyl zarytým antifeministou.


Osoby a obsazení: Baptista Milola, bohatý měšťan z Padovy (Viktor Preiss), Vincentio, bohatý měsťan z Pisy (Karel Pospíšil), Petruchio, veronský šlechtic (Otakar Brousek ml.), Gremio, Biančin nápadník (Ladislav Frej), Hortensio, Biančin nápadník (Martin Zahálka), Tranio, sluha Lucentia (David Novotný), Biondello, Lucentiův sluha (Ota Jirák), Grumio, sluha Petruchia (Ladislav Mrkvička), Curzio, sluha Petruchia (Antonín Molčík), Nathan, sloužící Petruchia (Radim Vašinka), Filip, sloužící Petruchia (Matěj Dadák), Josef, sloužící Petruchia (Jindřich Hinke), Starý pán (Rudolf Pellar), Kateřina (Barbora Hrzánová), Bianca (Andrea Elsnerová), Lucentio, Vincentiův syn (Tomáš Petřík), Vdova (Vlasta Žehrová), Krejčí (Stanislav Zindulka), Kloboučník (Miloš Rozhoň) a sluha Baptisty (Tomáš Racek)

02465426.jpeg

Autor: William Shakespeare Překlad: Martin HilskýRozhlasová úprava a dramaturgie: Jana PaterováHudba: Miki JelínekRežie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 2000.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.