William Saroyan: Trochu hudby, trochu poezie, trochu poezie, trochu hudby

22. květen 2021

V úterý 18. května uplynulo 40 let od úmrtí Williama Saroyana, amerického spisovatele s arménskými kořeny, jehož knížky má v oblibě již několikátá generace čtenářů. K této příležitosti uvádíme dramatizaci tří poetických povídek, ve kterých se stárnoucí spisovatel vrací do časů svého mládí. Režisér Josef Červinka obsadil do hlavní role Jaroslava Kepku, dále hrají Jaromír Hanzlík, Jiří Ornest, Ilja Prachař a další. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Překlad, dramatizace a režie: Josef Červinka
Osoby a obsazení: Aram (Jaroslav Kepka), Pandro (Jaromír Hanzlík), slečna Balaifalová (Blanka Waleská), Arak (Jiří Ornest), slečna Daffneyová (Hana Kreihanslová), pan Derringer (Josef Langmiler), Jasper MacGregor (František Kovařík ml.), otec (Ilja Prachař), babička (Eva Foustková), pan Kosak (Josef Beyvl) a Saroyan (Josef Červinka) a další
Dramaturgie: Alena Břízová, Josef Hlavnička
Hudba: Jiří Horák
Natočeno: v roce 1969

Pokaždé jinou, ale vždy důležitou úlohu hrají hudba a poezie ve třech autobiografických povídkách amerického spisovatele arménského původu Williama Saroyana (1908–1981). Prostupují životy obyvatel chudinské přistěhovalecké komunity v kalifornském Fresnu, kde budoucí spisovatel vyrůstal, a pomáhají postavám Saroyanových děl neklesat na mysli tváří v tvář neradostné próze jejich všedních dnů.

Čtěte také

V první povídce se mladý Aram a jeho přítel Pandro pustí do tvrdého vyjednávání se slečnou Balaifalovou, která by ráda obohatila kostelní sbor místních presbyteriánů o Aramův andělský hlas. Ve druhé povídce musí Aram čelit nespravedlivému obvinění učitelky Daffneyové, která ho podezírá z autorství posměšných veršíků narážejících na její náklonnost k řediteli školy Derringerovi. Závěrečná povídka pak vypráví o setkání se skotským hercem a hudebníkem Jasperem McGregorem, který, podobně jako všichni přistěhovalci z Aramova okolí, nemůže zapomenout na svou rodnou vlast.

Povídky pro rozhlas vybral, přeložil a zdramatizoval režisér Josef Červinka, který pro autorův laskavý a posmutnělý humor projevil mimořádné porozumění. Do hlavní role dospívajícího Arama obsadil režisér Jaroslava Kepku, sám pak propůjčil svůj hlas stárnoucímu spisovateli Saroyanovi, jenž se ohlíží za světem svého mládí.

autoři: Josef Červinka , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související