William Makepeace Thackeray: Kniha o snobech

10. prosinec 2019

Jiří Ornest čte satirické črty anglického spisovatele. Pronikavé a vtipné postřehy ze všech vrstev společnosti zaručeně pobaví i dnes. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

William Makepeace Thackeray (1811–1863) je znám jako představitel kritického realismu. Ve svých dílech se sžíravou ironií a skepticismem zobrazoval střední a vyšší vrstvy tehdejší stavovské společnosti.

Thackeray již za studií pohrdal stavovskými privilegii, která zamořovala celou strukturu společnosti, a vtipně je pranýřoval ve svých dílech. Jeho Kniha o snobech se sebeironickým podtitulem „od jednoho z nich“ vznikla roku 1848. Svá pozorování o snobech (termín původně znamenal příštipkáře a studenti jím posměšně označovali novou vrstvu maloměšťáckých zbohatlíků, do literatury i do hovorového jazyka jej uvedl autor) původně uveřejňoval v časopise PUNCH. Později je sestavil do jednoho svazku a vydal knižně.

Svobodným a nespoutaným humorem nás Thackeray provází všemi vrstvami anglické společnosti. Všímá si života královského dvora, šlechty, probírá snoby literární, univerzitní, vojenské, obchodní a diplomatické. Autor se s humorem sám označuje za snoba a jeho pronikavé a vtipné postřehy pobaví i dnes.

Účinkuje: Jiří Ornest

Překlad: Břetislav Hodek
Připravil: Petr Turek
Režie: Petr Mančal
Natočeno v roce 2013.

autor: tur
Spustit audio