Vztahové drama Než skončí léto nebo africký film Teplouš. Náhradní festival Tady Vary slibuje žánrovou všehochuť

15. červenec 2020

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech letos nebude. Jako se spoustou dalších, i s touto akcí zatočil koronavirus. „Karlovarští“ ale nelenili a vymysleli plnohodnotnou náhradu. Vznikla tak akce, která festival v mnohém překoná. Třeba v tom, že se uskuteční v šestadevadesáti kinech po celé republice a dostane se tak do všech koutů naší země.

Všechny epizody

„Když vy nemůžete přijet k nám do Varů, přijedeme my k vám do kina,“ říká umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och. S tím, že přehlídku její organizátoři posílí o to, co filmoví nadšenci z Varů znají: o úvody k filmům a besedy po projekcích.

Oficiální plakát festivalu Tady Vary

Některé úvody jsou předtočeny, většina jich ale bude živých a streamovaných do všech zúčastněných biografů. Například Jiří Bartoška promluví k divákům 9. července v brněnském kině Scala a o den později v jihlavské Dukle. Debata s tvůrci se uskuteční minimálně po projekci snímků Meky (tady se přidá i protagonista dokumentu Miroslav Žbirka) a Zlovolné historky z předměstí. Přenášeno bude i slavnostní zahájení akce z karlovarského hotelu Thermal. A všichni můžou být u toho. Princip přehlídky totiž spočívá v tom, že všechny filmy (včetně úvodů a debat) budou k vidění souběžně v jeden čas ve všech šestadevadesáti biografech. 

Čtěte také

Dramaturgie přehlídky rozhodně není nahodilá. „Nechtěli jsme působit chaos tvůrcům, kterým odklady premiér už tak dělají starosti, a naopak prodlužujeme život filmům, které festivalové uvedení ještě stihly. Současně reflektujeme vkus karlovarského festivalu. Díky tomu, že se během prvního pololetí letoška nic moc zásadního nedělo, přistálo u nás několik zásadních premiér, třeba ze Sundance. Srdce každého filmaře povyskočí, když mu můžete říct, že jeho film bude naživo promítán v téměř stovce kin,“ usmívá se Och.

Divákům přitom slibuje žánrovou všehochuť, od klasických dramat přes alternativnější a méně familiární filmy až po zajímavé hybridní dokumenty. Některé z nich, například Proxima, Než skončí léto nebo Na palubu, přijdou po přehlídce do oficiální české kinodistribuce. „A další, když je teď čeští distributoři budou moci vidět, snad přibydou,“ věří umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a přehlídky Tady Vary Karel Och. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.